Kara Kuvvetleri Komutan Yardımcısı ve üç vilayetin generalleriyle birlikte 42 kişi öldü. Saldırıyı Sünni Cundullah örgütü üstlense de İran "Obama'nın uzattığı barış eli kana bulandı" açıklamasını yaptı.

İran, İslam Devrimi tarihinde orduya düzenlenen en büyük saldırıyla sarsıldı. Pakistan sınırındaki Sistan-Belucistan bölgesinde, ülkenin Şii-Sünni çatışması bakımından en stratejik noktası sayılan yerde Devrim Muhafızları Komutanlarının gizli "akil adamlar" toplatısına bombalı intihar saldırısı düzenlendi.
Olayda Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Komutan yardımcısı General Nur Ali Sustari ve üç kentin generalleriyle birlikte 42 kişi öldü. Saldırı toplantının düzenlendiği esnada gerçekleştirildi. İsmini vermek istemeyen bir İran'lı kaynağa göre sabahın erken saatlerinde Pakistan'a sınır Pişin bölgesinde Sünni ve Şii aşiret reisleri "uzlaşı" görüşmelerinde bulunmak için bir araya geldi. Ancak daha önce de benzeri bir kaç kez yapılan buluşmaya ilk kez Devrim Muhafızları komutanları da katıldı.

Görüşmenin yapıldığı yerde üzerindeki bombaları patlatan saldırgan etrafı kan gölüne çevirdi.

CUNDULLAH ÜSTLENDİ

Ülke gündemine bomba gibi düşen olayla ilgili İran cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad "intikamımızı alacağız" dedi. "Söz veriyorum ki, caniler bu insanlık dışı eylemlerinin cevabını en kısa sürede alacak" diyen Ahmedinejad, yetkililerden saldırıların sorumlularını bir an önce belirleyerek adalete teslim etmelerini istedi. Devlet televizyonu saldırıyı terör örgütü Cundullah'ın üstlendiğini duyurdu. İran-Pakistan sınırında üslenen, El Kaide bağlantılı olduğu iddia edilen Sünni Cundullah'ın üyeleri, zaman zaman sınırı geçerek güvenlik güçleri ve halka karşı terör eylemleri düzenliyor.

Cundullah, 28 Mayıs 2009'da 25 kişinin ölümü ve 119 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan cami bombalanması eylemlerini üstlenmişti.


En stratejik bölgede buluştular


Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri Komutan Yardımcısı General Nur Ali Sustari

Devrim Muhafızlarının Sistan Belucistan Komutanı General Muhammed Zadeh

İranşar kenti Devrim Muhafızları komutanı

Emir El Momenin kentinin birlik komutanı öldü

Küresel Ukala bağlantılı

Devrim muhafızlarından yapılan açıklamada ABD kastedilerek “Küresel Ukala ve kışkırttığı güçlerin düzenlediği bir saldırı”ifadesi kullanıldı. İran Meclis Başkanı Ali Laricani de saldırıdan ABD'yi sorumlu tuttu ve "Bu son terör eylemini ABD'nin siyasetlerinin sonucu olarak görüyoruz. Bu da ABD'nin ülkemize yönelik husumetinin göstergesidir" ifadesini kullandı. ABD Başkanı Barack Obama'nın, "İran'a doğru elimi uzatıyorum" dediğini hatırlatan Laricani, bugünkü terör eylemiyle bu elin "kana bulandığını" ima etti. Öte yandan uzmanlar, İran'a askeri müdahaleyi göze almayı düşünmeyen ABD'nin ülkede mezhep veya ırk çatışması çıkartarak rejimi çökertme girişimine ilk somut adımı bu saldırıyla gerçekleştirdiğini belirtiyor.



İNTİKAM BİLDİRİSİ

Devrim Muhafızları kanlı saldırıdan sonra yayınladıkları bildiride, olayın intikamını alacaklarını söyledi. Bildiride terör saldırısının arkasında "dünyadaki zorba güçlerin" olduğunu belirtilerek, Fars Haber Ajansı, Sistan-Belucistan eyaletinde genel yas ilan edildiğini duyurdu./yeni şafak