Money dergisinde yayımlanan bir haber analizde, yatırımcıların yalnızca temel noktalara odaklanarak başarıya ulaşabileceklerine dikkat çekildi.

Haber analizde aynı zamanda, yatırımcıların dört temel adımı takip ederek büyük kazançlar elde edebileceği belirtildi.

1. "En iyi" yatırımlara takılıp kalmayın

Akıllı yatırımlar, gelecekte çok kazanacağı düşünülen varlıkların peşinden koşmak yerine, test edilip, başarısı onaylanmış varlıklara yatırım yapılarak gerçekleştirilir.

Haber analizde görüşlerine yer verilen finansal danışman David Marotta, sağlam bir kazanç stratejisi olmayan büyük fonlardan ziyade, birçok farklı kategoriden, orta halli kazançlar sağlayabilecek yatırımlara eğilmenin daha akıllıca olacağına dikkat çekiyor.

Çok yönlü bir portföy oluşturmanın zor olmadığının altını çizen danışman, bireylerin kendi ülkelerindeki büyük ya da küçük fonları aynı zamanda yabancı hisseleri ve devlet tahvillerini kapsayan bir portföyü kolaylıkla oluşturulabileceğini söylüyor.

2. Uzun vadeli düşünün

Yatırımcılar her zaman portföylerini yıllık bazda değerlendirme hatasına düşerler. Ancak bir yatırımın uzun vadedeki getirileri de dikkate alınmalıdır.

Yatırımcılar, 12 aylık kazanç peşinden koşuyorsa, doğal olarak daha oynak yatırımlara yönelirler çünkü bu yatırımların kısa vadedeki kazançları daha yüksektir.

Analizde değerlendirmelerine yer verilen York Üniversitesi'nden finans profesörü Moshe Milevsky, “yatırımcılar kazançlarının uzun vadeli olmadığını bile bile bu yatırımları gerçekleştirir. Hatta oynadıkları kağıtların ya da paralarını koydukları varlıkların, yükseldiği gibi ineceklerini de bilirler” değerlendirmesini yaptı.

3. Maliyetleri kontrol etmesini bilin

Finans dünyasından yatırımların maliyetlerinden çok, kazanılan paralardan konuşulur. Ancak başarılı olmak adına bireysel yatırımlarının ne kadara mal olduğunun da bilinmesi gerekir.

Yatırım danışmanlığı şirketi Financial Engines analistlerinden, Christopher Jones, “Fon yöneticinizin başarılı olup olmayacağını önceden tahmin edemeyebilirsiniz ancak bu süreçte cebinizden çıkacak parayı tahmin edebilirsiniz” diyor.

4. Kendinizi daha fazla kontrol edin

Finans piyasalarında yaşanan ani iniş ve çıkışlar yatırımların kazançlarını etkileyebilir. Ancak bu durumun suçlusu yalnızca ekonomi değildir. Sorun bazen yatırımcının kendisinden de olabilir.

Ekonomide işler iyiye gittiğinde, yatırımcılar genelde kendilerine fazlasıyla güvenir ve riskli yatırımlara yönelir. Ancak sağlam bir araştırma yapılmadan atılan bu adımların çoğunluğu fiyasko ile sonuçlanır.

Santa Clara Üniversitesi öğretim üyelerinden, ekonomist Hersh Shefrin, piyasada herhangi bir sorun baş gösterdiğinde ise, yatırımcılar ettikleri zararı telafi etmenin bir yolunu bulur ve daha güvenli varlıkları tercih etmeye başlar” diyor.

Bu yüzden atılacak adımların önceden düşünülmesi ve öngörülü hareket edilmesi gerekiyor. / hürriyet