Cep telefonunuz çalındığında artık endişelenmeye gerek yok. Kaspersky Lab’in mobil cihazlar için geliştirdiği ve patentini aldığı teknoloji, telefonlardaki en hassas verileri tanımlayarak, mobil cihaz çalındığı zaman, bu verilere erişimi bloke ediyor.

Güvenli içerik yönetim çözümleri alanındaki lider şirket Kaspersky Lab, bir mobil cihazın belleğinde depolanan kişisel verileri güvence altına almak için son teknoloji ürünü bir sistemin patentini aldığını duyurdu. “Rus 2450333” numaralı bu patent, kullanıcıların en hassas verilerini tanımlayarak, mobil cihaz çalındığı zaman, bu verilere erişimi bloke edebilen bir teknolojiyi kapsıyor.

Akıllı telefonlar ve tabletler, her geçen gün hayatımıza daha çok giriyor. Kullanıcılar da buna paralel olarak, bu mobil cihazlardan daha çok erişim sağladıkları gibi, artan miktarlarda verilerini de cihazlarda saklıyor. Bunlar arasında, fotoğraf ve video görüntülemek, yazılı doküman oluşturmak ve düzenlemek, internette dolaşmak ve sosyal ağlarda iletişim kurmak kadar, çevrimiçi bankacılık ve alışveriş işlemleri gibi kritik işlemler de sıralanıyor. Tüm bu aktiviteler, cihaz belleğinde depolanan kritik kişisel bilgi miktarını da artırıyor. Özellikle, cihazlarda kaydolan banka bilgileri (çevrimiçi banka şifreleri ve kredi kartı numaraları), cihaz çalındığı takdirde en büyük tehdidi oluşturuyor.

Cihaz çalındığı an veriler siliniyor

Kaspersky Lab tarafından geliştirilen teknoloji ise, kullanıcıların mobil cihazlarını güven altına almalarını sağlıyor. Bir mobil cihaz üzerinde depolanan bilgiyi analiz eden bu teknoloji, çalındığı takdirde en çok zarar verebilecek gizli bilgileri de tanımlıyor. SMS ve MMS mesajları, uygulama verileri ve bir dizi bireysel kullanıcı dosyalarını tarayan bu teknoloji, aynı zamanda işletim sistemi parametreleri, kayıtları vb. gibi bilgileri de içeren bir dizi araştırma yapıyor.

Kaspersky Mobile Security gibi, Kaspersky Lab’in mobil cihazlar için özel olarak tasarlanmış koruma sistemlerinde de yer alan bu teknoloji, cihaz çalındığı takdirde, cihazı bloke eden ya da içindeki tüm veriyi silen hazır bir komut yolluyor. Kaspersky Lab tarafından geliştirilen bu yeni teknoloji, önemli kişisel bilgileri, daha az değerli verilerden ayırabilmesiyle de rakiplerinden ayrılıyor. Bu teknolojiyle hassas veriler, erişim engellenerek ya da cihazdan seçilip silinerek korunabiliyor. Tüm bunlar, otomatik ya da yarı otomatik bir biçimde gerçekleştirilebiliyor. Yarı otomatik modda kullanıcı, veri koruma sisteminin ayarlarını değiştirebiliyor ve eğer mobil cihazları çalınır ya da kaybolursa ne yapılması gerektiğini seçebiliyor.

Kaspersky Lab tarafından geliştirilen bu ileri düzey teknoloji, Rusya, A.B.D., Avrupa ve Çin’ de patentler ile koruma altında. Farklı ülkelerdeki patent yetkilileri, an itibariyle Kaspersky Lab tarafından yapılan 160’tan fazla patent başvurusunu incelemektedir.