Çift çekirdek ve dört çekirdekten sonra 8 çekirdekli işlemciler ‘cep’lerimize girmeye hazırlanıyor. Diğer adıyla ‘octa’ olarak bilinen 8 çekirdekli işlemciler, 2 Ghz’lik hızla tüketicilerin beğenisine sunuluyor. HTC ve Huawei gibi teknoloji devlerinin geçen aylarda ilk 8 çekirdek işlemcili akıllı telefon modellerini kullanıcılara sunmasının ardından yerli akıllı telefon markaları da harekete geçti. Casper ve General Mobile, tanıttıkları yeni modellerinde 8 çekirdek işlemcili akıllı telefonlarla kullanıcılara ‘merhaba’ dedi. Böylece yerli cep üreticilerimiz de bu konuda öncü olduklarını gösterdi.

AYNI ANDA DAHA FAZLA İŞLEM

Akıllı cihazlardaki işlemcilerin çekirdek sayısı teknolojiyle çok az ilgilenen kullanıcıların dilinde yer alan bir kavram. Her ne kadar çekirdek sayısının artmasıyla, cihaz hızının arttığı iddia edilse de aslında gerçek daha farklı. İşlemcilerde çekirdek sayısının artması aynı anda yapılan birden çok işlemin eşit performanslarla çalışmasını sağlıyor. Başka bir deyişle işlemcilerdeki çekirdeğinin sayısı kadar işlem daha performanslı yapılabiliyor. Örneğin, çift çekirdekli işlemcilerle aynı anca açılan iki uygulama eşit performansla çalışıyor. 

UYGULAMALAR EŞİT HIZDA ÇALIŞACAK

Ancak bu işlem tek çekirdekli bir işlemcide yapılmış olsaydı açılan uygulamalarda yavaşlamalar ve donmalar meydana gelecekti. Akıllı telefonlarda 8 çekirdekli işlemcilerin kullanılması ise daha fazla uygulamanın eşit hızlarda çalışmasını sağlayacak. Böylece, cepler daha etkin kullanılabilecek.

Casper VIA V8
8 çekirdekli 2 Ghz işlemci, 5 inç Full HD ekran, 16 MP arka, 8 MP ön kamera, 32 GB hafıza, Android 4.4.2 KitKat işletim sistemi, 2350 mAh batarya kapasitesi.
Fiyatı: 1200 TL*

GM DISCOVERY 2
8 çekirdekli 2 Ghz işlemci, 5 inç Full HD ekran, 13 MP arka, 5 MP ön kamera, 16 GB hafıza, 2500 mAh batarya kapasitesi,
Android 4.4.2 KitKat işletim sistemi
Fiyatı: 880 TL*

HTC DESİRE 616
8 çekirdekli 2 Ghz işlemci, 5 inç Full HD ekran, 8 MP arka, 2 MP ön kamera, 4 GB hafıza, 2000 mAh batarya kapasitesi, Android 4.2 Jelly Bean işletim sistemi
Fiyatı: 1500 TL*

HUAWEI HONOR 6
8 çekirdekli 2 Ghz işlemci, 5 inç Full HD ekran, 13 MP arka, 5 MP ön kamera, 16 GB hafıza, 3000 mAh batarya kapasitesi, Android 4.4.2 KitKat işletim sistemi
Fiyatı: 1000 TL*


OYUN DÜNYASI
Atari’nin belgeseli geliyor
OYUN sektörünün en önemli şirketlerinden Atari, şirketin tarihini gözler öne seren belgeselin ilk fragmanını yayınladı. Atari’nin o dönemde çalışanlarıyla da röportajların, eski video ve fotoğraf kayıtlarının olduğu belgesel gelecek aylarda izleyicilere sunulacak.

HAFTANIN TRENDİ
Evlere nano ampul
AMPULLER de, yeni teknolojilerle buluşuyor. Nanoleaf adındaki ampul, sıradan bir aydınlatma sistemini de akıllandırıyor. Bu ampulde ışıklandırma ayarı elektrik anahtarıyla yapılabiliyor. Kickstarter’da bir proje olan Nanoleaf, 40 dolara satılacak.

UYGULAMA
Partiler telefonda
JAGGLELAB’ın geliştirdiği, Invitans tüm dünyadan farklı etkinlikleri keşfetmenizi ve kendi etkinliklerinizi yaratmanızı sağlıyor. Uygulamada kullanıcıların etrafındaki etkinlikler harita üzerinden gösteriliyor. Uygulama iPhone’lara indirilebiliyor.