Değerli tüketiciler,

Son yıllar hayatımızda ne girdiyse hepsi “smart” yani akıllı veya yeni nesil. Cep telefonundan, televizyona, yön bulma cihazınızdan, ev içi kameralara kadar her türlüsünden cihaz artık akıllandı! Bizler teknolojiye meraklıyız. Her ne kadar ileri teknoloji ürünlerinin üretilmesi teknolojideki yenilikçi ve araştırmacı yaklaşımların yakından geçmesek de…

Tüketiciler bu cihazları ihtiyaçları olduğu içinde edinebilirler hava atmak için de. Bu edinimler bizim gibi gelir az gideri epeyce fazla ülkelerde her zaman tartışma konusu olur. Bu işin ekonomik tarafıdır. Tüketicinin bu cihazların özelliklerini bilmeleri yararına olacaktır. Bunun için bu işleri iyi bilen biriden yardım almak ve cihazınızın bazı özellikleri hatırda tutmakta da sayısız fayda vardır. Mesela akıllı telefonunuzun "Metal Sniffer uygulaması ile cihazınız dedektör olarak kullanabilirsiniz. "Instant Heart Rate" uygulamasıyla nabzınızı ölçebilirsiniz. Bana bir alo ile bir mesaj yeter diyorsanız piyasa tabiri ile bir ”takoz” almanız sizin için kâfidir. Akıllı telefonlar ile zamanımızın önemli bir bölümünü geçirdiğimiz göz önüne alınırsa yaşanabilecek bazı sağlık sorunlarında hazırlıklı olmak gerekiyor. En azından boyun ağrıları, göz rahatsızlıkları gibi.

Gelelim kişisel bilgilerin rıza harici üçüncü gerçek veya tüzel kişilerin eline kolayca geçme meselesine. İnternet ve güvenlikle ilgili olan kişiler keylogger denilen zararlı yazılımları tanırlar  en azından bilirler. Günümüzün en tehlikeli “zararlı yazılımları” keylogger diye adlandırılan bu virüslerdir. Keyloggerlar klavyeden basılan her tuşun loglarını tutan casus yazılımlardır. Sizler akıllı telefon veya bilgisayarınızdan internet dünyasına dalışlar yaparken bu program dokunduğunuz her tuşu bir metin dosyası haline getirip kim bu programı yüklemiş ise oraya otomatik olarak gönderir. Uygulamalar ve “güncellemeler”  hayatınız kolaylaşırken bazı bilgilerimizi başkalarına transfer ederler. Akıllı her cihaz için aynı durum geçerlidir, Televizyon, cep telefonu, gibi akıl dolu cihazı kurarken “ı agreee”(kabul) butonunu tıklatmadan biraz daha düşünün. Sonra  benim özel görüntülerimi nasıl olurda evimden alıyorlar diye görevimiz tehlike oynamaya başlarsınız. Üstelik bir çok telefon firmasından bağımsız olarak hemen her cihazı satışa sunan GSM operatörleri tarafından yüklenen bir uygulama ile her hareketiniz takip altında ve bu kişisel gizlilik açısından son derece tehlikeli sonuçlar doğuracak bir olay. Tehlike sadece akıllı cep telefonu için değil akıllı televizyonlar içinde geçerli. Bir firmanın televizyonları konuşulan sesleri kaydedip bunları kendi merkezine gönderdiği ortaya çıkınca firma ayarlar bölümünden bunun engellenebileceği savunmasın yapmış böyle bir uygulamaya neden ihtiyaç duyduklarını açıklamamıştı. Akıllı cihazların donanımlarında bilgilerin toplanması ile ilgili bir yazılım yok. Bunları genel olarak cihazı üreten şirketler veya servis sağlayıcıları özellikle ücretsiz uygulamalarının içinde telefonunuza yükler haberiniz bile olmaz. Tüketiciler Carrier IQ skandalı hakkında küçük bir araştırma yaparlarsa ne demek istediğimizi daha rahat anlayabilirler.

Bu cihazlar hayatımızda ve bununla yaşamak durumundayım zaten gizleyecek bir şeyim yok diyebilirsiniz. Bir yaşımıza daha girelim. En “smart” seçimi yapalım. Akıllı cihaz kullanma okuryazarlığı kursu açalım veya bu kadar teknoloji bize fazla taş devri yaşayalım. Karar sizin.

Memleketler parasızlıktan değil ahlaksızlıktan çökerler. CICERO

 

Kaynakça:www.elektrikport.com