Beyoğlu 4. Noteri'nde yapılan sözleşmede, Mehmet Akif ve Elmalılı Hamdi Yazır'ın yanı sıra Diyanet İşleri Riyaseti adına Aksekili Ahmed Hamdi Efendi'nin imzaları bulunuyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nca, Mehmet Akif ve Elmalılı Hamdi Yazır'a biner lirası peşin olmak üzere 6 bin lira ödeme yapılması taahhüt ediliyor.

Mehmet Akif'in aldığı parayı iade ederek yaptığı çalışmayı teslim etmediği, müsveddelerini vefatından önce yakın dostu Mehmet İhsan Efendi'ye verdiği rivayet ediliyor.

Mehmet Akif ile çıktıkları yolda çalışmasını tek başına tamamlayan Elmalılı Hamdi Yazır'ın ise hazırladığı Kuran'ı Kerim meali ve tefsiri, bu alandaki en geçerli eserlerden birisi olarak kabul ediliyor. Sözleşmenin orijinali, "Bir İstiklâl Aşığı Mehmet Akif" isimli kitapta yayımlandı.

Kitabın editörlüğünü yapan İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Turgay Anar, yayımlanan belgeye ilişkin şunları söyledi:

"Belgeyle Akif'in bir Kur'an meali çalışması yaptığı resmen ortaya çıkıyor. Bu belge resmi makamlarca tanzim edilmiştir. Akif, iyi niyetle belgeyi imzalamıştır ama dönemin hükümetleri, onun çevirdiği meali Türkçe Kur'an olarak topluma sunacakları endişesiyle Akif meali teslim etmemiştir. Yani anlaşmayı feshetmiştir."