Sağlık Bakanı Akdağ, Konya Eğitim Araştırma Hastanesi personeli ile öğle yemeği yedikten sonra Dedeman Otel’de 'Sağlıkta Dönüşüm Konya İl Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Akdağ, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’de yapılan sağlık hizmetlerinin ortalama yaşam süresini ve sağlıkta memnuniyeti artırdığını söyledi.

Sağlıkta dönüşüm programını, hükümet olarak bir ahlaki anlayışın ve felsefenin üzerine inşa ettiklerini dile getiren Bakan Akdağ, “Bu felsefe ‘herkes için sağlık’ anlayışının yansıma şeklinde, zengin olmuş fakir olmuş, toplumun herhangi bir katmanından gelmiş hiç fark etmez. Ahlaki felsefenin temelini de bu oluşturuyor. Dönüşüm politikamızı, ahlaki anlayışın üzerine oluşturduk.” dedi.

Türkiye’de sağlığa harcanan bütçenin, göreve geldikleri döneme oranla 3 kat arttığını hatırlatan Bakan Akdağ, bütçedeki büyümenin sağlık harcamalarını da artırdığını belirtti. Bakanlığın yönetim yapısını yeniden inşa ettiklerine değinen Akdağ, “Bakanlığımızın 10. senesinde, bakanlık teşkilatını ve bakanlık yönetimini yapısal olarak dönüştüren yeni bir düzenleme işine giriştik. Bu aslında iyi de oldu. Çünkü 9 seneden sonra iyi bir tecrübe kazandık. Neyi ne şekilde dönüştürmemiz gerektiğini şimdi daha iyi biliyoruz.” şeklinde konuştu.

"OECD’NİN 30 YILDA GERÇEKLEŞTİRDİĞİNİ BİZ 8 YILDA YAPTIK"

Türkiye’de sağlık göstergelerinin, ortalama yaşam süresi açısından çok yükseldiğini vurgulayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ortalama yaşam süresinin de Türkiye’de 75 yaş olduğunu ifade etti. Akdağ, şunları söyledi:

“Kadınlarda bu ortalama 76, erkeklerde ise 72 yaş civarında. Yine sağlık göstergelerine göre, anne ve bebek ölümlerinde müthiş bir azalma sağladık. Anne ölümlerinde 100 binde 70’ten yüz binde 14'lere, bebek ölümlerinde binde 30’lardan binde 9’lara kadar gerileme sağladık. OECD ülkelerinin 25-30 yılda gerçekleştirdiğini biz Türkiye’de 8 yılda başardık. Vatandaşımızı, sağlık harcamalarının hırpalayıcı yükünden kurtarmış durumundayız. Çok ağır sağlık harcaması yaptığı için 'yoksullaşan haneler' diye bir kavram var dünyada kullanılan. Türkiye’de vatandaşımızı bu durumdan neredeyse tamamen kurtarmış durumdayız. Bütün bu yapılan hizmetler sağlıkta memnuniyeti artırdı. TÜİK’in istatistiklerine göre, Türkiye’de sağlıkta memnuniyet 2003’de yüzde 39 iken 2011’de bu rakam yüzde 76’ya çıkmış oldu. Bunu hep birlikte muhafaza edeceğiz ve geliştireceğiz."