Şehrin Caz Hali sloganı ile bu yıl 13 Ekim - 3 Kasım 2011 tarihlerinde gerçekleştirilen 21. Akbank Caz Festivali, dünyaca ünlü caz sanatçılarını sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor.

Zengin konser programı, atölye çalışmaları, paneller, yarışmalar, cazlı brunch’lar ve Kampüste Caz konserlerinin yer aldığı 21. Akbank Caz Festivali’ni kaçırmayın.


21 EKİM 2011, CUMA

Arifa
21 Ekim 2011, Cuma Akbank Sanat Merkezi saat: 19:00


Arap, Anadolu ve Balkan ezgilerini canlı elektronik altyapılarla harmanlayan, 2010 yılında yayınladıkları “Beyond Babylon” adlı ilk albümleriyle “Mixed World Magazine” tarafından “En İyi World Müzik Albümü” ödülüne layık görülen Arifa, övgü dolu performanslarından bir yenisini daha 21 Ekim 2011, Cuma günü Akbank Sanat’ta gerçekleştirecek.

2010 yılında Amsterdam’da kurulan Arifa; saksafon, klarnet ve sample’larda Alex Simu, ud ve vokallerde Mehmet Polat, perküsyonda Sjahin During ve kanunda Osama Abdulrasol’dan oluşuyor. Arifa, aralarında Sazz & Jazz ve Havana Jazz Festival’nin de olduğu dünyanın dört bir yanında katıldıkları caz festivallerinde sergiledikleri performanslarla eleştirmenlerden övgü almaya devam ediyor.

Hazmat Modine
21 Ekim 2011, Cuma Babylon saat: 23:00
New York’tan çıkma en orijinal füzyon gruplarından biri olan Hazmat Modine, şaşırtıcı canlı performansları, çok kültürlü ve hiçbir döneme ait olmayan müzikleriyle 21 Ekim 2011, Cuma günü Babylon’da olacak.

Hazmat Modine; Blues, Reggae, Klezmer ve dünya müziğini; tuba, mızıka ve perküsyon gibi çeşitli çalgılarla uyum içinde harmanlıyor. Avangart cazdan Rockabilly’e kadar uzanan kozmopolit tarzlarıyla öne çıkan grup, sıra dışı solist Wade Schuman’ın önderliğinde Bill Barrett, Joseph Daley, Pamela Fleming, Steve Elson, Richard Huntley, Pete Smith ve Michael Gomez’den oluşan kalabalık bir kadroya sahip. Hazmat Modine, 2007 tarihli çıkış albümleri “Bahamut” ile alternatif müzik çevrelerinde de büyük yankı uyandırmıştı. Hazmat Modine, yeni albümleri “Cicada”nın tanıtım turnesi kapsamında Babylon’da.

Ozan Musluoğlu 4tet
21 Ekim 2011, Cuma Nardis saat: 21:00

Başarılı kontrbas sanatçısı Ozan Musluoğlu, 21 Ekim 2011, Cuma akşamı Nardis sahnesinde tenor saksafonda Engin Recepoğulları, piyanoda Uraz Kıvaner ve davulda Ferit Odman'dan oluşan bir kadroyla yeni albümü “40th Day”i seslendirecek.

22 EKİM 2011, CUMARTESİ

Azam Ali & Niyaz
22 Ekim 2011, Cumartesi Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı saat:18:00
Doğu mistisizmi ile buluşan müziğiyle, günümüzün en özgün müzisyenleri arasında gösterilen Azam Ali & Niyaz, Festival kapsamında 22 Ekim 2011, Cumartesi günü Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda sahne alacak.

İran asıllı Kanadalı müzisyen Azam Ali, doğu mistisizmi ile bezeli tanımlanması zor müziğiyle, günümüzün en özgün müzisyenleri arasında gösteriliyor. Sayısız albüm içeren on yılı aşkın müzik kariyerinde Azam Ali, ilk olarak cazsever bir perküsyoncu olan Greg Ellis ile tanışarak "Vas" grubunu kurdu. Daha sonraki yıllarda Grammy adaylığı bulunan Carmen Rizzo ve eşi Loga Ramin Torkian ile beraber kurduğu; “Niyaz” ile çalışmalarına devam eden Azam Ali, Festival kapsamında da grubu Niyaz ile cazseverlerle buluşacak.

ZAZ

22 Ekim 2011, Cumartesi Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı saat: 20:30
Fransa’nın dünyaca ünlü iki yıldızı Fréhel ve Edith Piaf’ı hatırlatan buğulu sesi ve bestelediği şarkılarla, 2010 yılında Avrupa’da “En Beğenilen Fransız Şarkıcı” ünvanını alan ZAZ, 21. Akbank Caz Festivali kapsamında 22 Ekim 2011, Cumartesi günü Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda, 23 Ekim 2011, Pazar günü ise İzmir Arena’da unutulmaz iki konser verecek.

Gerçek adı Isabelle Geffroy olan ZAZ, 1980 yılında Fransa’da doğdu. Beş yaşından itibaren müzik teorisi, keman ve koro şarkıcılığı dersleri alan sanatçı, “Fifty Fingers” isimli Blues grubuyla sahne hayatına ilk adımı attı. Sokak şarkıcılığı yapan ZAZ, Paris sokaklarında gerçekleştirdiği konserler sayesinde keşfedildi. 2009 yılında “Generation Reservoir” isimli yarışmada birincilik kazanan genç şarkıcı, 2010 tarihli çıkış albümü “ZAZ” ile zirveye yükseldi. “Je Veux” parçasıyla Türkiye’de de büyük popülarite kazanan ZAZ, 21. Akbank Caz Festivali’nin merakla beklenen isimlerinden.

Esra Dalfidan’s Fidan
22 Ekim 2011,Cumartesi Akbank Sanat Merkezi saat: 19:00


Geleneksel Türk ve Azeri parçalarını caz arajmanlarıyla yorumlayan Esra Dalfidan, 22 Ekim 2011 Cumartesi günü saat: 19.00’da Akbank Sanat’ta olacak.

1975’te Almanya’da dünyaya gelen Esra Dalfidan, dokuz yaşında müzik eğitimine başladı. Kısa bir süre müzik terapisi eğitimi alan sanatçı, Amsterdam Konservatuarı'na devam ederek caz eğitimini sürdürdü ve burada tanıştığı arkadaşları ile "Fidan" grubunun temellerini attı. Vokallerde Esra Dalfidan, piyanoda Franz von Chossy, basta Cord Heineking, davulda Uli Genenger ve bas klarnette Tobias Klein’den oluşan Fidan, geleneksel Türk ve Azeri parçaları caz türünde yeniden yorumluyor. North Sea Jazz Festival ve Euro 21 gibi önemli festivaller başta olmak üzere Avrupa'da performanslarına kesintisiz devam eden Fidan’ın son albümü “CounterPoint” ise 2010 yılında yayınlandı.


Anthony Joseph & The Spasm Band
22 Ekim 2011,Cumartesi Babylon saat:23:00
Farklı müzik türlerini bir araya getirmekten hoşlanan Anthony Joseph, The Spasm Band ile birlikte 22 Ekim akşamı Babylon sahnesine konuk oluyor

Trinidad doğumlu İngiltere’nin en heyecan verici ve yenilikçi seslerinden biri olan Anthony Joseph, bir müzisyen, şair, yazar ve öğretmen. Beraber hazırladıkları son albümleri “Rubber Orchestras” ile yoluna hız kesmeden devam eden Anthony Joseph & The Spasm Band performanslarında sağlam bir Funk temeline oturttukları özgür caz doğaçlamalarına yer veriyor.

23 EKİM 2011, PAZAR

Charles Lloyd New Quartet

23 Ekim 2011, Pazar Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı saat:18:00

1960'lı yıllardaki çarpıcı çıkışından sonra yeniden doğuşlar, inziva dönemleri ve her seferinde bir üst basamaktan geri dönüşlerle dolu bir kariyer izleyen, efsane saksafoncu Charles Lloyd, 21. Akbank Caz Festivali kapsamında 23 Ekim 2011, Pazar günü Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda Charles Lloyd New Quartet projesiyle caz tutkunlarıyla buluşacak.

Charles Lloyd, üflemeli çalgılardaki yeteneğiyle 20. yüzyılın en yetenekli sanatçıları arasında gösterilen bir isim. Saksafon çalış stiliyle John Coltrane ile kıyaslanan Lloyd, 1967’de Downbeat tarafından “Yılın Caz Sanatçısı” seçilmişti. Doğduğu şehir Tenessee’ye ait öğeleri müziğinde barındıran sanatçı, B.B. King ile de uzun yıllar beraber çaldı. Free Jazz ve Soul Jazz arasındaki tarzıyla öne çıkan müzisyen, 1966 tarihli “Forest Flower” parçasıyla büyük başarı kazandı. 70’lerde The Beach Boys grubuyla beraber turneye çıkan Lloyd, müziğe bir süre ara verdikten sonra geri dönerek kendi Quartet’iyle yoluna devam etti. Usta müzisyen, piyanoda Jason Moran, basta Reuben Roger ve davulda Eric Harland’lı kadrosuyla festivalcilerle buluşacak.

Avishai Cohen “Seven Seas”
23 Ekim 2011, Pazar Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı saat: 20:30


Ortadoğu ve Afrika etkilerini caz müziğiyle kendine has bir şekilde birleştiren başarılı basist ve besteci Avishai Cohen, 2011 yılında çıkan son albümü “Seven Seas” ile 23 Ekim 2011, Pazar günü saat: 20.30’da Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda sahne alacak.

Avishai Cohen, dokuz yaşında piyano ile başlayan müzik hayatına 14 yaşında basgitar ve kontrbas ile devam etti. Amerikalı efsanevi bas ustası Jaco Pastorius’tan etkilenen sanatçı, New York’a taşınarak burada müzik eğitimini sürdürdü. Danilo Perez ile çalarken Chick Corea tarafından keşfedilen ve ünlü müzisyenin himayesinde 1997 senesinde ilk albümünü çıkaran sanatçı, 12 albüm yayınladı. Chick Corea’nın sextet’i Origin’in kadrosunda yer alan, Herbie Hancock ve Bobby McFerrin gibi isimlerle beraber performans gösteren Avishai Cohen’in son albümü “Seven Seas” 2011’de yayınladı.

Timuçin Şahin Quartet
23 Ekim 2011, Pazar Babylon saat: 19:00
Gerek benzersiz gitar stili, gerekse eserlerinin özgünlüğüyle dinleyicinin müzikal algısına farklı bir boyut getiren Timuçin Şahin, 23 Ekim 2011, Pazar günü Babylon’da.

1992 senesinden beri Hollanda ve New York’ta yaşayan Timuçin Şahin, Amsterdam Konservatuarı ve Manhattan School of Music’teki müzik eğitiminin ardından 2001 yılında düzenlenen "Dutch Jazz Competition" yarışmasında birinci oldu. 2009’da yayınladığı “Bafa” albümü ile caz çevrelerinde büyük yankı uyandıran Timuçin Şahin, Randy Brecker, Greg Osby, Robin Eubanks ve Kai Eckhardt gibi modern cazın önde gelen sanatçılarıyla ortak çalışmalar yaptı.


ZAZ
23 Ekim 2011, Pazar İzmir Arena saat: 20.30


Fransa’nın dünyaca ünlü iki yıldızı Fréhel ve Edith Piaf’ı hatırlatan buğulu sesi ve bestelediği şarkılarla, 2010 yılında Avrupa’da “En Beğenilen Fransız Şarkıcı” ünvanını alan ZAZ, 22 Ekim 2011, Cumartesi günü Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki ilk konserinin ardından 23 Ekim 2011, Pazar günü İzmir Arena’da.

21. Akbank Caz Festivali haberlerini akbanksanat.com ve akbankcaz.com adreslerinin yanısıra Akbank Sanat iPhone uygulaması ve facebook.com/AkbankSanat, twitter.com/AkbankSanat adreslerinden takip edebilirsiniz.