EPDK'nin düzenlemesiyle kredi kartı veya nakit kullanmak istemeyen tüketici ya da şirket aracı şirketlerden aldığı özel kartı kullanacak, yakıt tüketimlerini daha kolay takip edebilecek



Akaryakıt dağıtıcıları ile tüketiciler arasında akaryakıt ticaretiyle ilgili aracılık hizmeti veren şirketlerin oluşmaya başlaması üzerine, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) bir düzenlemeye giderek, bunların usul ve esaslarını belirledi. Buna göre, finansal aracılık hizmetinin petrol piyasası faaliyeti olarak kabul edilmemesine rağmen petrol piyasası ile ilgili olduğu, ilgili mevzuatta bu hizmetin verilmesini yasaklayan bir hükmün bulunmadığı, hizmetin piyasanın kayıt altına alınmasına ve gelişmesine katkı sağlayacağı tespitinde bulunan Kurul, söz konusu hizmetin petrol piyasası mevzuatı çerçevesinde icrasının izlenmesi, yönlendirilmesi ve denetlenmesi gerektiğine, bunun için de finansal aracılık hizmetleriyle ilgili olarak bir düzenleme gerektiğine karar verdi.

MUHASEBE DAHA KOLAY
DÜZENLEMEYE göre dağıtıcı ve istasyonlu kategorili bayilik lisansı sahipleri, elektronik sistemlerle kullanıcılara yapılacak akaryakıt satışları için belirlenen yükümlülükleri yerine getiren sermaye şirketlerinden finansal aracılık hizmeti alabilecek. Böylelikle şirket ve akaryakıt tüketimi yüksek olan vatandaşlar nakit ya da kredi kartı kullanmadan, özel bir kartla akaryakıt temin edebilecek ve yakıt tüketimlerini kolay takip edebilecek. Sistem ile piyasada sınırlı sayıda faaliyet gösteren finansal aracılık hizmeti yaygınlaşırken, akaryakıt ticaretinin muhasebeleştirmesinde kolaylık sağlanacak. Sistem piyasanın kayıt altına alınmasına ve gelişmesine de katkıda bulunacak.

Sistem nasıl işleyecek?
l FİNANSAL aracılık hizmeti vermek isteyen bir şirket bir dağıtıcı ya da bayiyle üye işyeri sözleşmesi yapacak. Şirket daha sonra tüketicilerle hizmet sözleşmesi yapacak, kartları ve özel elektronik cihazları kullanıcılara teslim edecek.
l KART hamili akaryakıt ihtiyacını elindeki kartı özel bir pos makinesine okutmak suretiyle karşılayabilecek.
l FİNANSAL aracılık şirketi akaryakıt bedelini, kart sahiplerinden kullanımları oranında tahsil edecek.
l LİSANS sahipleri akaryakıt bedellerini belli dönemlerce aracılık şirketine topluca fatura edecek.