ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurulu, 31 Ocak 2011 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, akaryakıt ve madeni yağ satışlarında istasyonlarda hediye, eşantiyon ve kampanya adları altında oyuncak, deterjan, ev eşyası, bilet gibi tüm mal promosyonlarının yapılmasını yasakladı. Kurul akaryakıt satışları sonucu bankaların kredi kartlarından puan yüklenmesi gibi finansal promosyonlar ile istasyonlarda verilen araç yıkama, ücretsiz yağ değişimi gibi hizmet promosyonlarına yönelik herhangi bir sınırlama getirmedi.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, yaptığı yazılı açıklamada, akaryakıt piyasasında rekabetin hediye çanak çömlekte, deterjanda, Çin malı oyuncakta değil fiyat üzerinden yapılmasını istediklerini belirterek, akaryakıt maliyetine bu tür unsurların etki etmesini istemediklerini söyledi. Köktaş, bu nedenle gelecek ayın sonundan itibaren akaryakıt sektöründeki tüm mal promosyonlarını yasakladıklarını açıkladı.

Promosyon maliyeti azalırsa akaryakıt fiyatı inebilir
EPDK Başkanı, promosyonlara yönelik buna benzer bir sınırlamanın daha önce gazetelerin mal promosyonlarına yapıldığını ve başarı kazandığını belirterek, yeni karar sonrası fiyatların nasıl değişeceğini de yakından izleyeceklerini ifade etti.
Köktaş, kanunda açık hükümler olduğu halde bu tür kampanyalara katılan akaryakıt bayilerinin promosyonların maliyeti hakkında yeterli bilgi alamamaktan şikayet ettiği kaydetti. Kanunda bayilerin bu promosyon kampanyalarına katılımlarının isteğe bağlı olduğunun tanımlandığı halde bazı zorlamalar uygulandığını da belirten Köktaş, 'Dağıtıcılar ile bayiler karşı karşıya geliyordu. Bu karar bu konudaki sıkıntıları da ortadan kaldırıyor' dedi.