Muhteşem Yüzyıl"a 27 günde, tüm programlara bir yılda gelenden fazla tepki geldi. RTÜK Başkanı hem "hassasiyetlere dikkat" dedi, hem de "bu, belgesel değil, dizi" hatırlatması yaptı.

Tartışmaları kendisinden önce başlayan, ilk bölümü geçtiğimiz çarşamba günü yayımlanan Muhteşem Yüzyıl dizisine ilişkin tartışma büyüyor. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç"ın önceki gün “kendiliğinden yayından kaldırılsın” dediği diziyle ilgili dün Radyo ve Televizyon Üst Kurulu"na (RTÜK) 75 bin şikayet geldiği açıklandı. Öte yandan Taraf gazetesine açıklama yapan AK Parti Milletvekli Dengir Mir Mehmet Fırat “Eleştiriler abartılı ve yersiz” şeklinde yorum yaparken Senaryo Yazarları Derneği “Dünya, tarih yazımında bile mutlak bir nesnellik olmadığını tartışıyorken bizim hâlâ bu tartışmaları yapıyor olmamız sanatsal gelişmemizin önünde engel” dedi. RTÜK Başkanı Davut Dursun ise tarihi kişilikler konusunda hassasiyet gösterilmesi gerektiğini belirttikten sonra “Neticede bu, bir belgesel değil, dizi” hatırlatması yaptı.

Tüm tepkileri sildi süpürdü

RTÜK Başkanı Davut Dursun, Anadolu Ajansı"na yaptığı açıklamada dizinin fragmanlarının yayınlanmaya başladığı 11 aralıktan, 6 ocak akşamına kadar üst kurula bütün program türlerinde gelen şikayetlerin yüzde 93"ünün Muhteşem Yüzyıl"la ilgili olduğunu söyledi. 2009 ve 2010 yılındaki seyirci şikâyetlerinin ortalamasının 65-70 bin olduğunu kaydeden Dursun, “Sadece bu program için gelen ve kısa bir süreyi kapsayan şikâyetler 74 bin. Bunu önemsemek gerekir, basit bir şey değil” dedi. Tepkiyi, toplumun bu konudaki hassasiyeti bakımından ciddiye almak gerektiğini ifade eden Dursun, vatandaşın yanı sıra sivil toplum örgütleri ve sendikaların da tepkilerini RTÜK"e ulaştırdığını bildirdi.

Dizi raporunu öne alırız

Muhteşem Yüzyıl"ın yayılandığı kanal Show Tv önceki gün suçlamaların haksız olduğu yönünde bir açıklama yaparken RTÜK Başkanı diziyle ilgili şikâyetlere öncelik vereceklerini kaydetti. Dursun, “Uzmanlarımız çalışıyorlar. Yayın ihlali olduğu yönünde rapor gelirse, konuyu öncelikli olarak kurul gündemine alırım. Üst Kurul hatalı görürse kendi sistematiği içerisinde müeyyide uygulanır” şeklinde konuştu. Dursun, şikâyetlerin büyük bir bölümünün henüz program yayınlanmadan geldiğini belirten Dursun, “Osmanlı padişahlarının başarıları ve onları sahiplenmemiz konusunda bir hassasiyetimiz var. Ona uygun düşmediğini var saydığımız herhangi bir şey gördüğümüzde tepki gösteriyoruz. Neticede bu bir belgesel değil, dizi. Burada bir kurgu söz konusudur” değerlendirmesini yaptı. Dizinin sonunda “tarihi gerçeklerden hareketle kurgulama yapılmıştır” şeklinde bir ifadenin yer aldığını hatırlatan Dursun, kurgu bile olsa yayıncıların da izleyicinin hassasiyetini gözeterek senaryoyu oluşturmasının önemine değindi.

Hoşlanmadım, şikayetçiyim

RTÜK"e gelen 74 bin 911 şikayette çoğunlukla Osmanlı hanedanının yanlış tanıtıldığı, Türk tarihine hakaret edildiği konuları üzerinde duruldu.

taraf