AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile Uzlaşma Komisyonu'nun ön şartsız toplanması konusunda tam mutabakata vardıklarını açıkladı.

BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş da komisyonun toplanması konusunda bir ön şartlarının bulunmadığını belirtti.

AK Parti heyeti, yeni anayasa konusunda BDP Genel Merkezi'nde partililerle bir araya geldi. Yaklaşık 1.5 saat süren görüşmenin ardından açıklama yapan Çelik, Meclis'te grubu bulunan siyasi partileri ziyaretin BDP ile tamamlandığını ifade etti. Yeni bir anayasa yapılması hususunda halkın gösterdiği iradenin tam olarak BDP'de de gördüklerini anlatan Çelik, anayasa yapma konusunda temel zeminin Meclis olduğunu vurguladı. Yüce Meclis'in gündemine hakim olduğunu dile getiren Çelik, değişikliğin Uzlaşma Komisyonu tarafından yapılacağını belirtti. Görüşmede anayasanın içeriğine ilişkin tartışmaya girmediklerini söyleyen Çelik, içeriğin Uzlaşma Komisyonu tarafından görüşüleceğini ifade etti.

"Türkiye yeni bir Türkiye'dir, bambaşka bir Türkiye'dir." diyen Çelik, kendi anayasamızı yapacak tecrübenin çok zengin olduğunu, 150 yıllık bir geçmişi bulunduğunu kaydetti. Uzlaşma Komisyonu'na gereken desteğin verileceğini anlatan Çelik, 1924 yılından bu yana ilk sivil anayasanın hazırlanacağını söyledi. Doğrudan vatandaşların görüşlerinin alınacağı bir mekanizmanın kurulacağını dile getiren Çelik, konuya ilişkin tekliflerin Uzlaşma Komisyonu'na bildirileceğini belirtti.

Milletin anayasa yapma şerefini Meclis'i oluşturan siyasi partilere vererek şereflendirdiğini dile getiren Çelik, şükran borçlu olduklarını belirtti. Görüşmelere parti olarak devam edeceklerini, anayasa yapma görevinin artık Uzlaşma Komisyonu'na ait olduğunu vurgulayan Çelik, yeni bir sürecin, tam bir mutabakat ile Meclis zemininde başlamasından dolayı çok mutlu olduklarını ifade etti.

Bir soru üzerine Çelik, içeride pek çok konunun konuşulduğunu, Uzlaşma Komisyonu'nun ön şartsız toplanması konusunda mutabakata vardıklarının altını çizdi. Çelik, güzel bir görüşme olduğunu dile getirdi.

"MECLİS BAŞKANLIĞI'NA İSİMLERİ BUGÜN VERECEĞİZ"

BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ise Uzlaşma Komisyonu için bugün akşam saat beş itibariyle üyelerin isimlerini Meclis Başkanlığı'na bildireceklerini söyledi. Anayasanın içeriğine ilişkin şart konulmasının sürece zarar vereceğine inandıklarını anlatan Beştaş, görüşmede nasıl bir yöntemle yürütülmesinin konuşulduğunu ifade etti.

Meclis'te grubu bulunmayan partiler, sivil toplum kuruluşlarının da katılması için Anayasa Meclisi önerdiklerini dile getiren Beştaş, bunların önermelerinin de Uzlaşma Komisyonu'nun dikkate alması gerektiğini istediklerini kaydetti. Sürecin takvim başta olmak üzere şeffaf olarak yürütülmesi gerektiğini isteyen Beştaş, toplumun yarısını oluşturan kadınların Uzlaşma Komisyonu'nda temsil edilmemesi, diğer partilerin kadın üye vermemesini kabul etmediklerini belirtti. Cinsiyet kotası konarak temsilin sağlanması gerektiğini dile getiren Beştaş, yol temizliği dedikleri bazı yasal düzenlemelerin de bu süreçte yapılmasını talep etti.

Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik operasyonları hatırlatan Beştaş, bir çok yasal düzenlemelerin tartışmayı ortadan kaldıracağını savundu. Düşünce ve ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğünü engelleyen kanunların ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Beştaş, yeni anayasanın yapımı için uygun bir ortam konusunda ciddi sıkıntılar bulunduğunu ileri sürdü. Toplumsal barış konusunda da uzlaşma olması gerektiğini dile getiren Beştaş, her gün ölümlerin olduğu bir ortamda yeni bir anayasa tartışmalarının zorluğuna dikkat çekti. Kürt sorununun demokratik olarak çözülememesi geldiğini ifade eden Beştaş, bunların ön şart olmadığını, ancak anayasal sürecin sağlıklı işlemesi için bunların paralel yürütülmesi gerektiğine inandıklarını kaydetti. Beştaş, Uzlaşma Komisyonu'nda kadınlar adına Ayla Akat'ın görev alacağını açıkladı.