AK Parti aleyhine açılan kapatma davasıyla ilgili parti adına Cemil Çiçek ve Bekir Bozdağ sözlü savunmayı yaptı. Bakan Çiçek, gelinen noktayı şöyle açıkladı:
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AK Parti hakkındaki kapatma davasında yaptıkları sözlü savunmada, ''İddianamede, esas hakkındaki mütalaada ve sözlü mütalaada ileri sürülen hususların neden varit, doğru, hukuki olmadığını ve neden bu davanın açılmaması gerektiğinin değerlendirmelerini yaptıklarını'' söyledi.

AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davada, Çiçek ile AK Parti TBMM Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, parti adına sözlü savunma yaptı.

Çiçek, 6.5 saat süren sözlü savunmanın ardından, Anayasa Mahkemesi'nden ayrılırken, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bakan Çiçek, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın, AK Parti aleyhinde açtığı kapatma davasıyla ilgili, parti adına Bozdağ ile ''teknik tabirle'' sözlü savunma yaptıklarını söyledi.

Çiçek, ''İddianamede, esas hakkındaki mütalaada ve sözlü mütalaada ileri sürülen hususların, partimiz bakımından neden varit, doğru, hukuki olmadığını ve neden bu davanın açılmaması gerektiğinin Anayasa hukuku ve insan hakları hukuku ve hem Anayasa Mahkememizin hem de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin içtihatları, doktrin ve İnsan Hakları Sözleşmesi açısından, Türk hukuku açısından çok yönlü değerlendirmelerini yaptık'' diye konuştu.

Bundan sonraki işin Yüksek Mahkeme'nin takdirine kaldığını ifade eden Çiçek, artık yargılama usulü gereği, bundan sonra yapılacak bir konu olmadığını belirtti.

Çiçek, Yüksek Mahkeme'nin, bundan sonra iddia ve kendilerince verilen cevaplar doğrultusunda kararını vereceğini kaydetti.

-''RESMİ GAZETE'DE YER ALIR''-

Gazetecilere soru sorabileceklerini belirten Çiçek, ''Soru sorabilirsiniz ama vereceğim çok fazla cevap yok. Çünkü içerideki konuşmaları kamuoyu için değil, Yüksek Mahkeme'ye yaptık. Dolayısıyla içeride söylediklerimizi bu safhada benim açılama imkanım yok'' diye konuştu.

''Yeni, farklı delil sunup sunmadıklarına'' ilişkin bir soru üzerine Çiçek, bu soruya yanıt vermesi halinde dosyanın içeriğine girmiş olacağını söyledi. Çiçek, ''Ne söylediysek bir süre sonra bunlar Yüksek Mahkeme karar verdikten sonra Resmi Gazete'de yer alır'' dedi.

Bakan Çiçek, bir başka soruyu yanıtlarken, Yüksek Mahkeme heyetince soru yöneltilmediğini kaydetti.

-''DAVANIN UZAMAMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİK''-

''Anayasa Mahkemesinin kararını bir an önce vermesini istiyorsunuz. Zamanlama konusunda bir talebiniz oldu mu?'' sorusu üzerine Çiçek, bu konunun Yüksek Mahkeme'nin takdirinde olduğunu belirtti. Çiçek, şöyle devam etti:

''Biz bu davanın uzamaması gerektiğini söyledik. Çünkü biz iktidar partisiyiz. İktidarda olan bir partinin söyleyeceği sözü söyledik. Bu tavrı ortaya koyduk. Onun için süreleri beklemedik. Bu davanın sürüncemede kalmasının, gecikmesinin çok değişik açılardan sakıncası olduğunu düşünerek biz bu açıklamaları yaptık. Ama bu, bizim dışarıdan beklentilerimizdi. Bu beklentilerimizi ifade ettik ama takdir Mahkemenin.''

Çiçek, savunmanın kaç sayfa olduğuna ilişkin soruya ise ''Sayfa, puntoların büyüklüğüne, küçüklüğüne göre değişir'' yanıtını verdi.