AK Parti İl Başkanı Ömer Özmen Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hayata geçirilen EGEGEP kapsamında yapılacak olan Aydın ayağındaki yatırımları açıkladı. AK Parti İl Binasında yapılan basın toplantısında İl Başkanı Özmen'i yanı sıra AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, İl başkan yardımcıları ve partililer de yer aldı.İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak illerine yapılacak molan dev yatırımların hayırlı olmasını dileyen Özmen, sulamadan içme suyu teminine, hidroelektrik enerji üretiminden dere ıslahına, ağaçlandırmadan havza planlamaya, tabiat turizminin geliştirilmesinden meteorolojik gözlem ağının kurulmasına kadar birçok projeyi hayata geçireceklerini kaydetti.

EGEGEP ile 2019 yılına kadar aydın’a yapılacak olan yatırımlardan da bahseden Özmen yatırımları şu şekilde sıraladı: “31 adet baraj ve gölet, 65 adet sulama tesisi, 11 adet içme suyu temin tesisi, 5 adet hidroelektrik enerji tesisi, 97 adet dere ıslah tesisi, 7 adet dere ıslah projeleri muhtevasında köprü, 2 adet şehir ormanı, 6 adet bal ormanı, 14 adet mesire yeri, 19 adet tabiat turizmi etkinlik alanında çalışılması, 32 adet otomatik meteorolojik gözlem istasyonunun tamamlanarak hayata geçirilmesi planlanmaktadır. Tamamlanan ve tamamlanacak projeler ile 701 bin 276 dekar arazinin sulamaya açılması, yılda 626 milyon TL zirai gelir artışının sağlanması, 1 milyon 393 bin kişiye ilave içme suyu temin edilmesi, 281 milyon kilowatt saat yıllık hidroelektrik enerji üretimi, 69 bin 618 dekar arazinin taşkınlardan korunması, 664 bin dekar arazide ağaçlandırma çalışması yapılması, 616 milyon fidanın toprakla buluştrulması, takiben 36 milyon fidan üretilmesi, takriben bin 400 dekar arazide badem, ceviz, dut gibi gelir getirici türlerde ağaçlandırma yapılması, trüf mantarı üretim ormanı oluşturulması ve salep orkidelerinin yayılış alanlarının genişletilmesi, ve Aydın ili karasal ve iç su ekosistemleri ulusal biyolojik çeşitlilik envarter ve izleme çalışmalarının yürütülmesi planlanmaktadır”

“AYDIN’IN GELİŞMESİ DAHA DA HIZLANACAK”

AK Parti Hükümeti’nin Aydın’a son 13 yılda 12,3 milyar TL yatırım ve destek sağladığını anımsatan Özmen, “Hükümetimizin destek ve yatırımları artarak devam edecek ve ülkemizin zirai açıdan en önemli illerinden biri olan Aydın’ın gelişmesi daha da hızlanacak. Son 13 yılda inşa edilen sulama tesisleri ile 380 bin 860 dekar zirai arazi sulamaya açıldı. Böylece çiftçilerimize yılda 340 milyon TL zirai gelir artışı sağlanmış, önlenen taşkın zararları ve sağlanan enerji faydaları ile birlikte toplam 785 milyon TL gelir artışı sağlanmıştır” dedi.

“ÇİNE MODERN SULAMA SİSTEMİNE KAVUŞACAK”

Çine Adnan Menderes Barajı’nın bölgedeki taşkınların önüne geçerek büyük bir sıkıntıyı ortadan kaldırdığını dikkat çeken Özmen, “5 padişah ve 59 hükümet eskiten ve bürokratik engellerle bitirilemeyen Çine Barajı 2010 yılında tamamlanarak hizmete sunulmuştur. Aydın’ın rüyası olan baraj gerçek olurken 91 bin dekar zirai arazi taşkın zararlarından korunmuş, bölgede yıllık ortalama 180 milyon TL kayba sebep olan taşkın Zaraların önüne geçilmiştir. Ayrıca Çine Ovası’nda ve Koçarlı Bağarası’nda toplam 210 bin 690 dekar arazinin sulanmasını sağlayacak Gökbel barajı’nın inşaatı büyük bir hızla devam etmektedir. Baraj tamamlandığında, yılda 24,54 milyon kilowatt saat enerji üretimi sağlanacak ve Çine modern sulama sistemine kavuşacak” diye konuştu.

“2050 YILINA KADAR SU SIKINTISI OLMAYACAK”

Taşkınların artık çiftçinin canını yakmayacağını vurgulayan Özmen, “İl merkezi başta olmak üzere; 30 yerleşim yerindeki 585 bin kişinin içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacı, 2050 yılına kadar karşılanmıştır. Karacasu Barajı İle Nazilli ve çevresindeki 13 yerleşim yerinin su ihtiyacı karşılanmış, 14 bin 850 dekar arazinin de sulanması sağlanmıştır. Beşparmak barajı ile de Didim-Akbük yöresinin içme suyu ihtiyacı karşılanacaktır. Son 13 yılda inşa edilen 50 adet taşkın koruma tesisi ile 10 ilçe, 52 mahalle, 4 tesis ve 31 bin 190 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur. 47 adet dere ıslahı çalışması da hızla devam ediyor. Ciddi taşkınların yaşandığı Büyük Menderes nehrinde ıslah çalışmaları devam ediyor. Islah çalışmaları sonucunda tarım arazileri ve besi çiftlikleri artık sular altın kalmayacak” ifadelerini kullandı.

“AYDIN’IN YEŞİLİNE YEŞİL KATTIK”

Yaptıkları ağaçlandırma çalışmaları ile AK Parti olarak ne kadar yeşili sevdiklerinin ortada olduğunu öne süren Özmen, sözlerini şu şekilde tamamladı. “Aydın’ın yeşiline yeşil kattık. Yüzde 39’u orman olan Aydın’daki ağaçlandırma çalışmaları kapsamında, 55 buçuk milyon adet fidan dikilmiştir. 2015 yılı içerisinde de 9 bin 460 dekar alanın ağaçlandırılması yapılarak 683 bin adet fidan toprakla buluşturulacak. Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Milli Parkı, Bafa Gölü ve Tavşanburnu Tabiat Parklarına, Çine ilçesinde bulunan Şarlan ile Karacasu ilçesinde yer alan Çağlan Tabiat Parkları da eklendi. Ayrıca orman köylümüze verilen kredi 11 milyon TL’yi buldu. 7 mesire yeri ve 2 şehir ormanı kurularak, halkın hizmetine sunulmuştur. 2003-2014 yılları arasında; 20 adet Otomatik Meteoroloji İstasyonu ve denizcilik faaliyetlerine destek için 1 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem sistemi kuruldu”