Bunun üzerine İstanbul ve Ankara'daki Esad karşıtları koruma altına alındı. Suikast timi için de amansız takip başlatıldı

Arap Baharı ile başlayan muhalif dalga, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın kapısına dayandı. Uluslararası tüm uyarılara kulak tıkayan Esad, muhaliflere karşı tetiğe bastı. Esad yönetiminden kaçan çok sayıda muhalif ise Türkiye'ye sığındı.

ŞEBBİHA ÖRGÜTÜ

Ancak Esad yanlısı bazı isimlerin Türkiye'ye geçerek muhaliflere yönelik suikast girişiminde bulunabileceği istihbaratı alındı. Özellikle Esad'ın kardeşi Mahir Esad'a bağlı ajanların Türkiye'ye sızıp muhaliflere ölüm pususu kurmak için plan yaptıkları belirlendi. Ülkede infazları gerçekleştiren Şebbiha örgütü lideri Mahir Esad'a bağlı isimlerin Türkiye'de muhaliflere yönelik suikast girişiminde bulunabileceğine ilişkin uyarı, ilgili birimleri harekete geçirdi. İstanbul ve Ankara'da faaliyet gösteren Suriyeli muhalifler, koruma altına alındı. Bunun üzerine özellikle askeri istihbarat ile Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), çok hassas bir takip başlattı. Yasadışı sınır geçişlerinde yakalanan isimlerle ilgili "Yakalanan şahıs(lar) hakkında yasal işlem başlatılmıştır" notu düşen Genelkurmay Başkanlığı da verileri, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları ile anlık olarak paylaştı. Türkiye'ye son 6 ayda yasadışı geçiş yapan 300 kişinin çoğunluğunu ise Suriye kökenliler oluşturdu. Yakalanan bu kişilerden bir kısmının ise başka ülke uyruklu olduğu öğrenildi. "Hassas bölge" olarak tanımlanan sınır bölgesindeki denetimler de sıkılaştırıldı.

KOMUTAN UYARDI

Öte yandan geçen hafta içinde Suriye sınırındaki askeri birliklerde incelemelerde bulunan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu da bölge komutanlarını uyardı. MİT'in de özellikle terör örgütü PKK militanlarının sızma ihtimali üzerinde yoğunlaştığı belirtildi.

YAPTIRIMLAR KABUL EDİLDİ...

Esad yönetimine bir darbe de Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı'ndan geldi. Arap Birliği Dışişleri Bakanları, dün Mısır'ın başkenti Kahire'de toplandı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı toplantıda Suriye'ye yönelik yaptırım kararları alındı. Onaylanan kararlar arasında Esad ailesinin varlıklarının dondurulması, seyahatlerinin yasaklanması ve Suriye Merkez Bankası ile yapılan anlaşmaların askıya alınması da bulunuyor.

'TÜRK BAYRAĞINI YAKMAYIN'

Eleştirilerin hedefinde olan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, dün ilginç açıklamalarda bulundu. Esad, Türkiye'de bazılarının Osmanlı İmparatorluğu hayalini kurduğunu, ancak bunun imkansız olduğunu söyledi. Esad, Türk bayrağının yakılmaması gerektiğini, Türk halkının bayrağa çok önem verdiğini kaydetti. Bu arada Esad, Suriye'deki silahlı grupların üçe ayrıldığını, bunların, Müslüman Kardeşler, selefi-tekfiri gruplar ve idama çarptırılmış suçlular olduğunu belirtti. takvim