Doktor ve bir hemşire beraat etti, bir hemşireye verilen ceza ertelendi

BURSA"da karın ağrısı şikayeti ile gittiği Fomara Çocuk Hastanesi"nde, anestezi uzmanının girmediği apandisit ameliyatı sonrası bitkisel hayata giren 14 yaşındaki Kübra Civelek"in sakat kalmasına neden olduğu iddiasıyla haklarında dava açılan doktor ve 2 hemşirenin yargılanması tamamlandı. Sadece Kübra ve ailesinin hazır bulunduğu duruşmada, Doktor Neşe Güney ve Hemşire Sevim Yaldız beraat ederken diğer hemşire Ayşe Biber 3 ay hapis, 440 TL para cezasına çarptırıldı. Mahkeme hakimi Biber"in bu cezasını 1 ay 7 güne düşürüp, daha sonra 590 TL Para cezasına çevirerek erteledi. Kararı duyunca şok olan anne Hatice Civelek tepkisini, “Bu kararı verenleri evimde bitkisel hayat yaşayan kızımla ağırlamak istiyorum” diyerek dile getirdi.

Bursa"da görev yapan polis memuru Murat Civelek, 25 Şubat 2004 tarihinde 8 yaşında olan ilköğretim okulu 2'inci sınıf öğrencisi kızı Kübra Civelek"i, karnındaki şiddetli ağrı nedeniyle ile Fomara Çocuk Hastanesi'ne götürdü. Yapılan muayene sonrası "Apandisit" tanısı konulan Kübra acilen ameliyata alındı. Doktor Neşe Güney"in girdiği ameliyata, Anestezi uzmanı olmadığı için Anestezi Teknisyenleri Hemşire Ayşe Biber ve Sevim Yaldız katıldı. İddiaya göre, kas gevşetici verilip anestezi ile uyutulan Kübra Civelek"e rahat nefes alması için tüp takıldı. Ameliyat devam ederken takılan tüpün doğru olmadığı anlaşılınca bu kez yan hastanede bulunan anestezi uzmanından yardım istendi. Anestezi uzmanı gelmesine rağmen tüpü tolore edemeyen hasta, ambulans ile anestezi uzmanın refakatinde Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi"ne sevk edildi.

YÜRÜYEREK GİRDİ, BİTKİSEL HAYATTA ÇIKTI

Yanlış narkoz nedeniyle beyin hücreleri zarar gören Kübra Civelek yürüyerek geldiği Fomara Çocuk Hastanesi"ndeki yanlış uygulama sonucu, uzun süre tedavi gördüğü Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi"nden bitkisel hayata mahkum bir şekilde taburcu edildi.

Anne ve babası artık yürüyemeyen, konuşamayan ve beslenmesini 3 saatte bir karnına takılan sonda aracılığı ile yapan kızlarının bakımı için evde seferberlik ilan etti. Civelek çifi, kızlarının başucunda nöbetleşe 24 saat beklmeye başladı.

Baba Murat Civelek, kızının bu duruma düşmesinden sorumlu tuttuğu Doktor Neşe Günay ve Hemşireler Sevim Yaldız ile Ayşe Biber hakkında Bursa 5'inci Sulh Ceza Mahkemesi"nde dava açtı. "Dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu yaralanmaya neden olmak" suçundan tutuksuz hakim karşısına çıkan doktor ve 2 hemşirenin yargılanması tamamlandı.

ŞOK EDEN KARAR

Dün yapılan ve sanıkların gelmediği karar duruşmasına Murat ve Hatice Civelek çifti, tekerlekli sandalyeye bindirdikleri kızları ile geldi. Kısa süren yargılama sonunda Mahkeme Hakimi Üzeyir Tosun, Doktor Neşe Güney ile Hemşire Sevim Yaldız"ın beraatına karar verdi. Mahkeme Hakimi, Yüksek Sağlık Şurası"nın düzenlediği raporda 4/8 oranında kusurlu bulunan Ayşe Biber"e 3 ay hapis, 440 TL para cezası verdi. Mahkeme Hakimi, hastane masraflarını karşılamasını dikkate alarak Biber"in cezasını 1 ay 7 güne düşürüp toplam 590 TL para cezasına çevirip erteledi.

Duruşma sonrası hayal kırıklığına uğrayan Hatice Civelek, “Bu kararı verenleri evimizde kızımla 24 saat ağırlamak istiyorum. Bakalım bu cezayı verecekler mi?” diyerek tepkisini dile getirdi.

Kızının hakkını aramak için gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi"ne gideceğini söyleyen baba Murat Civelek de, “Bu olayın yakasını bırakmayacağım. Kızımın bu duruma düşmesi kadar, verilen bu karar da bizi yaraladı. Yazık. Çok yazık” diye konuştu.

DHA