Aydın Genç İş Adamları Derneğinin davetlisi olarak Aydın"a gelen Uçal 3M Kalite Yönetim Sistemleri Danışmanı Vehbi Uçal, Aile şirketlerindeki Yönetim ve Kurumsallaşmayla ilgili dernek üyelerine seminer düzenledi.
Aydın Genç İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Yıldırım, yaptığı açılış konuşmasında 2007 yılından söz ederken; “ 2007 yılı biz iş adamları için pek keyifli bir yıl olmadı. Şirketlerin ekonomik durumlarının yolunda olmadığını hep beraber görüyoruz. Ekonomik yönden yaşanan sıkıntılar yüzünden kim eğitimle uğraşır dediğinizi duyar gibiyim. Gerçek güç bilgidir, en sıkışık ve sıkıntılı zamanımızda bile bilgeyi ihtiyaç duyarız. O yüzden bu eğitimi hep beraber alalım istedim.” dedi.

Dünyada rekabet etmek için en önemli faktörün kurumsallaşma olduğunu belirten UÇAL 3M Kalite Yönetim Sistemleri Danışmanı Vehbi Uçal; “Bilinçli olmayan, kurumsallaşmayan, teknolojiyi iyi kullanmayan ve müşteri memnuniyetini ön planda tutmayan aile şirketleri yok olmaya mahkûmlar. Ülkemizi yöneten şirketler küçük ölçekli aile şirketleridir. Aile şirketlerinde ya bağlarımızı sağlam kurup şirketi iyi yöneteceğiz, ya da işi profesyonellere bırakacağız. Ortak akılla doğruyu bulmalıyız ve aile şirketi diye bir kavram yok, şirket hukuku diye bir kavram var. Ailenin geçimini sağlayan ve yönetiminde tek bir ailenin olduğu şirketler aile şirketleridir. Türkiye"de aile şirketlerinin % 85"i 3. kuşağa geçmeden yok olurlar. Bu da demek oluyor ki Türkiye"de 50 yıllık aile şirketi çok az sayıda. Yeni kurulan aile şirketlerinin % 40"ı ilk 5 yılda, % 66"sı 1. kuşakta, % 17"si 2. kuşakta yok oluyor. Aile bireylerinin ailedeki konumu ile şirketteki konumu paralel oluyor. Ailedeki duygusallığı şirketle ayrı tutmak gerekiyor, bunun içinde kurumsallaşma gerekiyor. Aile şirketlerinde yönetime dışarıdan profesyoneller girdiğinde verim artıyor, devamında da sürekli değişim gelirse şirket üst noktalara çıkabiliyor. Kurumsallaşma patronların şirketten uzaklaşmaları değil, diğer çalışanlarla kolektif çalışması sonucunda ortaya çıkar. Aile şirkete hizmet etmek için var olduğu sürece, süreklilik artar. Eğer şirket aileye hizmet etmeye başlarsa şirketin ömrü uzun olmaz. Kurumsallaşmayan şirketlerin ömrü 25 yıldır. Şirketler ailenin değil toplumun malıdır.” dedi.