Diyanet"in “aile imamlığı” uygulamasına Tekirdağ"dan başlanıyor. Tekirdağ Müftüsü, “Camiye gelenler hep yaşlılar, bu projeyle gençlere de ulaşacağız” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı"nın başlattığı, “Aile İmamlığı” projesinde pilot illerden biri seçilen Tekirdağ"ın Müftüsü Mahmut Gürlen, artık din hizmetlerini cami dışında da sürdüreceklerini söyledi. Tekirdağ Müftülüğü"nün, yalnızca Tekirdağ ile hizmetlerinin sınırlı olmadığı ve Balkanlara da açıldığına dikkat çeken Gürlen, bu nedenle, Din Hizmetleri Gelişim Projesi adı altında başlayan “Aile İmamlığı” uygulamasına pilot bölge yapıldıklarını açıkladı.

Gürlen başlayan projeyi şöyle anlattı: “Projedeki amaç, din hizmetlerini cami dışına çıkarmak. Tabi ki din hizmetleri camide devam edecek fakat yalnızca camilerle sınırlı kalmayacak. Bu uygulamayı Avrupa"da gördük. Papazlar bunu yapıyorlar. Kiliselerdeki papazlara, sadece kiliseye gelen cemaat değil, bölgedeki evler de verilmiş. Papazlar evlere giderek vatandaşları dini konularda bilgilendiriyor. Dini konuda her türlü problemi çözmeye çalışıyorlar. Başkanlığımız böyle bir projeyi düşünüyor. İnşallah yakında da uygulanacak diye düşünüyorum. Böylece imam da dışarıya açılmış olacak.”

Projenin, imamların görevini sadece camide ezan okumak ve namaz kıldırmakla sınırlamadığını, imamların çevresinde yaşanan sorunlara da çözüm üretmesinin yolunu açtığını söyledi.

Gürlen, “Cami dışındaki insanlara da din hizmetlerini götürmenin yol ve yordamı aranıyor. Bu proje ile imamlardan, bir ayda ve daha sonra bir yılda ne yaptığı konusunda bilgi alıyoruz” dedi.

Bürolar kuruluyor

Gürlen, Aile İrşat ve Rehberlik Büroları vasıtasıyla özellikle bayan cemaate, kimsesiz çocuklara, cezaevindeki tutuklu ve hükümlülere din hizmetlerini etkili bir biçimde sunmaya çalıştıklarını anlattı. Aile İrşat Büroları"nın, dışarıya açılma ihtiyacından dolayı kurulduğunu kaydeden Gürlen, Tekirdağ"da Çorlu, Çerkezköy ve Malkara ilçelerinde büroların açıldığını söyledi. Gürlen “Camiye gelen insanlar genelde yaşlı insanlar. Bu bürolarla gençlerimize, öğrencilerimize ulaşmanın yolları araştırılıyor.

Konferanslar, panellerle de insanlara ulaşmanın yolu aranacak” dedi. Tekirdağ"ın Avrupa"ya açılan kapılara yakın olmasından dolayı önemli bir il olduğunu söyleyen Gürlen, “Zaman zaman İskeçe ve Gümülcine"ye giderek dini görevleri yerine getiriyoruz. 2010 yılında Batı Trakya"dan 110 kız öğrenci Tekirdağ"a geldi, bu öğrenciler Diyanet Eğitim Merkezi"nde Kur"anı Kerim ve dini bilgiler ile Türk örf ve adetleri konusunda eğitildi” dedi.

5 PİLOT İLDE UYGULANIYOR

Diyanet İşleri Başkanlığı Sosyal Açılımlı Din Hizmetleri Birimi "Aile İmamlığı" sistemini, 5 pilot ilde uygulamaya başladı. Ankara, Tekirdağ, Karabük, Elazığ ve Amasya"da uygulanın sistem önümüzdeki dönemde diğer illere de yaygınlaştırılacak. Pilot illerde seçilen pilot ilçelerde başlayan uygulama çerçevesinde her imam görev bölgesindeki aileler ve esnafla ilgilenecek.

vatan