Nazilli Rehberlik ve Araştırma Merkezi’nde görevli Rehberlik ve Psikoloji Danışma Hizmetleri Bölüm Başkanı Vedat Kat tarafından verilen seminerde katılımcılara, aile içinde sağlıklı iletişim kurulması için dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgiler verildi.
Vedat Kat, aile içi iletişimde anlaşılmanın önemine dikkat çekerek, “Çocuklar kendilerini tam olarak anlatamıyor. Anne babalarından anlayış bekliyor. Çocuklarla konuşurken onları dinlediğimizi ve duygularını anladığımızı belli etmemiz gerekiyor” diye konuştu. Aile ile çocuk arasındaki iletişimi engelleyen etmenlerin başında çocukların kıyaslanması, emretme, nasihat verme, uyarma, tehdit etme, yargılama, eleştirme, lakap takma, teşhis koymak, soruşturmak ve alaya almanın geldiğini vurgulayan Kat, “Bunun yerine çocuğa sevgimizi hissettirmeli, vakit ayırmalı, verdiğimiz sözü tutmalı ve tutarlı davranmalıyız. Olumsuz anne baba tutumlarından otoriter, serbest, mükemmeliyetçi, aşırı koruyucu, dengesiz ve kararsız tutumlardan kaçınmak gerekir. Bu tür tutumlar çocuğun gelişimini ve benliğini olumsuz etkilediği gibi ailelerin çocukların sağlıklı ve başarılı gelişimi için ev ortamını güven verici ve demokratik ortama dönüştürmesi gerekir” dedi.
Latife Hanım Anaokulu Müdürü Hatice Kıvrak ise, velilere yönelik ayda bir kez farklı konularda seminerler düzenlediklerini belirterek, çocukların eğitimine doğrudan etki eden bu seminerlerin çok faydasını gördüklerini ifade etti. Veli katılımının gayet iyi olduğunu ve bu tür çalışmaların devam edeceğini belirten Kıvrak, seminer sonunda velilere Katılım Belgesi dağıttı.