İzmir’de aile hekiminden memnun olmayan vatandaş, bundan böyle ilçesindeki toplum sağlığı merkezine gitmeyecek, istediği aile hekimine doğrudan başvurup değişiklik kaydını yaptırabilecek. 
 
Böylece ildeki bin 123 aile hekimi, başvuran vatandaşı kayıtlarına alabilecek; hem vatandaşa kolaylık hem de aile hekimlerinin hasta kaybetmemek için yakından ilgilenmesi sağlanacak. İzmir’de daha önce 30 ilçede belirlenen toplum sağlığı merkezlerinde aile hekimi değişikliği yapabiliyordu.
 
Bu kararı, Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği’nin, kişilerin aile hekimini seçebileceği bölgeleri belirleyen 8. maddesine göre aldıklarını belirten İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Ali Iravul, “Söz konusu maddede, 'Aile hekimi değişikliği, kişilerin yazılı talebi üzerine hizmet almak istediği aile hekimince veya ilgili toplum sağlığı merkezince yapılır.' ifadesi yer alıyor. Maddedeki ‘veya’ kelimesine istinaden, değişikliği aile hekimlerine verdik. Dört yıl boyunca bilinçli olarak, aile hekimi değişikliğini toplum sağlığı merkezlerinde yaptık. Şimdi sistemin oturduğunu görünce böyle bir karar aldık.” dedi.
 
Önceden vatandaşın aile hekimini değiştirmek için belirlenen toplum sağlığı merkezlerine gitmek zorunda kaldığını belirten Dr. Iravul, bunun bazen çekilmez bir çileye dönüştüğünü ifade etti. Büyük ilçelerde belirlenen merkeze ulaşmanın kolay olmadığını, insanların birkaç araç değiştirmek zorunda kaldığını kaydeden İl Sağlık Müdür Yardımcısı Iravul, eskiden 30 ilçede birer toplum sağlığı merkezinde verilen hizmetin, şimdi bin 123 aile hekimi tarafından verildiğini aktardı. Bu iş için toplum sağlığı merkezlerinde üç ile beş arasında personel görevlendirdiklerini hatırlatan Dr. Iravul, bundan da tasarrufu sağlamış olduklarını anlattı. 18 yaşını doldurmuş kişilerin, nüfus cüzdanıyla istediği aile hekimine gidip kayıt yaptırabileceğinin altını çizen Ali Iravul, “Özellikle yazın, tatil beldelerindeki aile hekimleri sıkıntı yaşıyordu. İnsanlar misafir olarak tedavi olduklarından, tatil bölgelerindeki aile hekimleri hastalardan ücret alamıyordu. Şimdi insanlar, yazlığına gittiğinde aile hekimini de değiştirebilecek. Böylece gittiği aile hekimi de kazançlı çıkacak.” şeklinde konuştu.
 
İnsanlara üç ayda bir aile hekimi değiştirme olanağı verildiğine değinen Dr. Iravul, zorunlu hallerde mazeret bildirimi olduğu zaman da değişiklik yaptıklarını söyledi. Doğumu yaklaşan bir hanımın annesine gittiğinde aile hekimini değiştirdiğini, bir ay sonra da tekrar eski hekimine dönebildiğini anlatan Dr. Iravul, aile hekimlerinin hasta kaydı yaparken bu gibi durumlarda "Mazeret" seçeneğini işaretleyip işlem yapabildiğini sözlerine ekledi.