Aydın Kültür Merkezi"nde yapılan toplantıya Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, İl Sağlık Müdürlüğü Aile Hekimliği Birim Sorumlu Hekimi Dr. Birol Aygün ve çok sayıda sağlık personeli ile davetliler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, Aile Hekimliği"nin birinci basamakta çalışacak hekimleri yetiştiren, sağlık hizmetlerinde maliyeti azaltan, her ülkenin sağlık sistemine uyarlanabilen akademik ve klinik bir disiplin olduğuna söyledi. Tırpancı, “Aile Hekimliği uygulaması, her bireyin, sağlığının bir takipçisinin olmasını, hastaların doktora kolay ulaşmasını ve hızlı hizmet almasını sağlayacaktır.

Aile Hekimi, kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini, yaş, cinsiyet, hastalık ayrımı yapmaksızın, her kişiye kapsamlı ve devamlı olarak belirli bir mekanda vermekle yükümlü, gerektiği ölçüde gezici sağlık hizmeti veren, tam gün esasına göre çalışan, Aile Hekimliği Uzmanı, Sağlık Bakanlığının öngördüğü eğitimi alan uzman tabip veya tabiptir. Aile Hekimi, kişinin sağlığını emanet ettiği, her türlü sağlık sorununda danışmanlık aldığı, sağlığının korunması ve sorunun giderilmesi için ilk başvurduğu hekimdir” dedi.

Aile Hekimliği uygulamasına geçişte bugüne kadar yapılanlar hakkında bilgiler veren İl Sağlık Müdürlüğü Aile Hekimliği Birim Sorumlu Hekimi Dr. Birol Aygün, “Sağlık Bakanlığı tarafından Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında ilk olarak Düzce ilinde başlatılan ve 2010 yılı sonunda ülkemizin tamamında uygulamaya geçilmesi planlanan Aile Hekimliği sistemi için ilimizde de çalışmalar başlatılmıştır. İlimiz Sağlık Bakanlığının 18 Şubat 2009 tarih ve 4874 sayılı makam onayı ile 2009 yılı içerisinde Aile Hekimliği uygulaması çalışmaları başlatılacak 22 il arasına alınmıştır. 27 Mart 2009 tarihinde Sağlık Müdürlüğümüz Sağlık Ocakları Şubesi bünyesinde Aile Hekimliği çalışmalarını yürütecek Aile Hekimliği Birimi oluşturulmuştur. Aile Hekimliği için ön çalışmalar ve şubeler arası koordinasyon bu birim tarafından yürütülmektedir. 01 Haziran 2009 tarihinde Ankara Kızılcahamam"da düzenlenen Aile Hekimliği Pilot iller toplantısının içeriği, Sağlık Müdürlüğü personeline sunularak Aile Hekimliği Pilot uygulamasına hazırlık süreci başlatılmıştır” diye konuştu.

05 Haziran 2009 tarihinde İl Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı başkanlığında Aile Hekimliği şubeler arası koordinasyon toplantısı yapıldığını anımsatan Aygün, şunları söyledi: “2006 yılında Aile Hekimliği uygulamasına geçilen Denizli iline gezi yapılması kararı alınmıştır. 08 Haziran 2009 tarihinde Denizli Sağlık Müdürlüğü"ne gezi düzenlenmiş ve Denizli gezisinin değerlendirilmesi ile şubelerin görev dağılımları hazırlıklarına başlanmıştır.

*3 Temmuz 2009 tarihinde Aile Hekimliği Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Füsun Ersoy ilimize gelerek Aile Hekimliği 1. Aşama uyum eğitimlerinin planlamasını gerçekleştirmiştir. 20 Temmuz 2009 tarihinden itibaren Aile Hekimliği 1. Aşama uyum eğitimlerine hekimlerimizin başvuruları alınmaya başlanmıştır. 10 Ekim 2009 tarihinde Aile Hekimliği 1. Aşama uyum eğitimlerine geçilmeden önce "Aile Hekimliği Mevzuatı" konusunda Aydın il genelindeki tüm hekimlerimizi bilgilendirme toplantısı düzenlenmiştir. Toplantıya, birinci ve ikinci basamak sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan hekimler ile diğer kamu ve özel kuruluşlarda çalışan hekimler olmak üzere 390 kişi katılmıştır. İlimizde Aile Hekimliği 1. Aşama Uyum Eğitimleri, 12 Ekim 2009 itibariyle başlayacak ve Kuşadası Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Uygulama Otelinde yapılacaktır. Eğitimlere her tur için 40 kişi katılacak olup, 18"inci tur eğitiminin 14 Temmuz 2010 tarihinde tamamlanması planlanmaktadır. Tüm hazırlıkların tamamlanması ile birlikte İlimizde Sağlık Bakanlığının onayı ile 2010 yılı sonunda Aile Hekimliği uygulamasına geçiş hedeflenmektedir”