Kuşadası Anadolu Otelcilik ve Meslek Lisesi Uygulama Oteli'nde gerçekleştirilen toplantının açılışında Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, Aydın Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı ve Aile Hekimliği 1. Aşama Uyum Eğitimleri Türkiye Koordinatörü Prof.Dr. Füsun Ersoy birer konuşma yaptılar.
Sağlık Müdürü Dr. Hüsnü Tırpancı, Aydın ilinin Sağlık Bakanlığı tarafından 18 Şubat 2009 tarihinde Aile Hekimliği uygulaması çalışmaları başlatılacak 22 il arasına dahil edildiğini söyledi. Hüsnü Tırpancı, 27 Mart 2009 tarihinden itibaren Aydın'da Sağlık Ocakları Şubesi bünyesinde Aile Hekimliği çalışmalarını yürütecek Aile Hekimliği Birimi'nin oluşturulduğunu ve bu tarihten itibaren Aile Hekimliği için ön çalışma ve şubeler arası koordinasyonun bu birim tarafından yürütüldüğünü söyledi. Tırpancı, aile
hekimliğinin birinci basamakta çalışacak hekimleri yetiştiren, sağlık hizmetlerinde maliyeti azaltan her ülkenin sağlık sistemine uyarlanabilen akademik ve klinik bir disiplin olduğunu belirtti.
Aile hekimliği uygulamasının her bireyin sağlığının bir takipçisi olmasını, hastaların doktora kolay ulaşmasını ve hızlı hizmet almasını sağlayacağını belirten Tırpancı, şöyle konuştu: "Aile Hekimi, kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini, yaş, cinsiyet, hastalık ayrımı yapmaksızın, her kişiye kapsamlı ve devamlı olarak belirli bir mekanda vermekle yükümlü, gerektiği ölçüde gezici sağlık hizmeti veren, tam gün esasına göre çalışan, Aile
Hekimliği Uzmanı, Sağlık Bakanlığının öngördüğü eğitimi alan uzman tabip veya tabiptir. Aile Hekimi, kişinin sağlığını emanet ettiği, her türlü sağlık sorununda danışmanlık aldığı, sağlığının korunması ve sorunun giderilmesi için ilk başvurduğu hekimdir."
Aile Hekimliği 1. Aşama Uyum Eğitimleri Türkiye Koordinatörü Prof.Dr. Füsun Ersoy ise Türkiye'de 35 ilde uygulanan Aile Hekimliği uygulamasına Aydın'da da 2010 yılının son çeyreğinde geçilmesinin planlandığını söyledi. Prof.Dr. Ersoy, eğitim sonrası katılımcılara uyum sertifikası verileceğini belirterek, sertifika sahibi olan hekimlerin Aile hekimliği uygulamasına geçildiğinde aile hekimi olarak görev alacaklarını açıkladı.

AİLE HEKİMLİĞİ NEDİR
Aile Hekimliği, ilk başvuru ve başlangıç değerlendirmelerinden, kronik hastalık takiplerine kadar uzanan tüm sağlık hizmetlerinin sorumluluğunu vurgular. Aile Hekimliği, birinci basamakta çalışacak hekimleri yetiştiren, sağlık hizmetlerinde maliyeti azaltan her ülkenin sağlık sistemine uyarlanabilen akademik ve klinik bir disiplindir.
Aile Hekimliği uygulaması, her bireyin sağlığının bir takipçisi olmasını, hastaların doktora kolay ulaşmasını ve hızlı hizmet almasını amaçlıyor.
Aile Hekimi, kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini, yaş, cinsiyet, hastalık ayrımı yapmaksızın, her kişiye kapsamlı ve devamlı olarak belirli bir mekanda vermekle yükümlü, gerektiği ölçüde gezici sağlık hizmeti veren, tam gün esasına göre çalışan Aile Hekimliği Uzmanı, Sağlık Bakanlığı'nın öngördüğü eğitimi alan uzman tabip veya tabiptir. Aile Hekimi, kişinin sağlığını emanet ettiği, her türlü sağlık sorununda danışmanlık aldığı, sağlığının korunması ve sorununun giderilmesi için ilk başvurduğu hekimdir. Aile Hekimi, anne karnındaki fetüsten, ailenin en yaşlısına kadar bütün aile fertlerinin sağlığı, sağlık sorunları ve hastalıklarından sorumludur. Aile Hekimi, birinci basamaktaki sağlık hizmetini aşan sorunlar için koordinatör görevi üstlenir. Ayrıca sevk zincirinde de önemli ölçüde başarı sağlar. İleri tetkik ve tedavisi gereken hastaları doğru uzmana ve doğru sağlık kurumuna yönlendirerek kısa sürede tedaviye başlanmasını sağlar. Doğru sevk yapıldığı için de birçok yanlış yönlendirmeyi, düzensizliği, gereksiz sağlık harcamasını, hastanelerde yığılmayı, kuyrukları ve hasta mağduriyetini engeller. - iha