Uygulamanın olumlu ve olumsuz yönlerinin de ele alındığı seminerde konuşan Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti Üyesi ve Aile Hekimliği Komisyonu Başkanı Mukaddes Harmancı, Aile Hekimliği kavramında olduğu gibi "Aile Eczacılığı" kavramı getirilip bunun da uygulanması gerektiğini söyledi.
Aydın 21. Bölge Eczacılar Odası Salonu"nda düzenlenen seminerin açışlında konuşan Başkan Salih Kozalı, Aydın"da 13 Aralık"ta başlayacak olan Aile Hekimliği uygulaması öncesi sistem ve işleyişle ilgili eczacıları bilgilendirmek amacıyla bu etkinliği düzenlediklerini söyledi. Sistemde çeşitli sıkıntılar, açmazlar ve soru işaretleri olduğunu ifade eden Aydın 21. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Salih Kozalı, “Bu uygulama kapsamında sağlık ocağı dışında açılacak merkezler var. Bu merkezlerle ilgili tereddütlerimiz var. Bu konuda etik bozulmasının önüne geçmek için Eczacılar Odası olarak çok duyarlıyız” dedi. Kozalı ayrıca Aydın İl Sağlık Müdürlüğü ile de görüşme içerisinde olduklarını, uygulama kapsamında eczane bulunmayan köylerde en yakın eczaneler tarafından sırayla tedarik hizmeti verilmesini sağlayacaklarını sözlerine ekledi.
Sağlıklı dönüşüm projesinin bir ayağı olarak önümüzdeki günlerde geçilecek olan Aile Hekimliği uygulaması ile ilgili konuşan Türk Eczacılar Birliği (TEB) Merkez Heyeti Üyesi ve Aile Hekimliği Komisyonu Başkanı Ecz. Mukaddes Harmancı “Bu tür etkinlikleri ülkenin değişik illerinde gerçekleştirdik. Amacımız karmaşa yaşanmasını önlemek. Özellikle kırsal kesimlerde 3000-3500 kişiye bir aile hekimi düşüyor. AB ülkelerinde bir aile hekimine ortalama bin 800 kişi düşerken, bu rakam Küba"da bin kişi. Fakat şu an itibariyle ülkemizde farklılıklar gösteriyor. Örneğin Kocaali"de 18 bin kişiye 3 hekim verilmiş. Yani kişi başına 6 bin kişi düşüyor” dedi.
“MESLEK İÇİ EĞİTİME AĞIRLIK VERİLMELİ”
Türkiye"nin Aile Hekimliği uygulaması ile sağlık uygulamasında yepyeni bir sisteme girdiğini hatırlatan Ecz. Harmancı “Aile hekimliği mesleği çok hassas bir konu. Bunun yanında hasta mahremiyeti de olacak. Aslında aile hekimleri uzmanlık alanlarında belirli bir süre çalışarak bu unvanı alırlar. Örneğin dahiliye, kadın doğum, göğüs, cildiye gibi ana bölümlerde rotasyon yaparak doktorlar aile hekimi olurlar. Ancak yeni uygulama kapsamında hekimler 2 haftada 10 günlük bir eğitimden sonra Aile Hekimliği sertifikası alacaklar. Bu nedenle yetkililerin önümüzdeki süreçte meslek içi eğitimlere ağırlık vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunun yanında en önemlisi Aile Hekimliği uygulamasında olduğu gibi, Aile Eczacılığı da uygulanmalıdır” dedi.