Aygün,Aydın"da aile hekimliğinin 50. gününü doldurduğunu belirterek aile hekimliği sistemini eleştiren açıklamalarda bulunan Aydın Tabip Odası"nın tutarsız açıklamalarda bulunduğunu kaydetti.
Aygün açıklamasında, “10 Aralık 2010"da mesaisini tamamlayan 99 sağlık ocağı, 13 Aralık 2010 pazartesi günü 113 aile sağlığı merkezi ve 17 toplum sağlığı merkezi olarak Aydın genelinde aile hekimlerimiz görev yerlerinde ve görevlerinin başında, ciddi bir sıkıntı yaşanmadan ve de vatandaşlarımıza yaşatılmadan birinci basamak sağlık hizmetlerinin sunumunda bir model olan Aile Hekimliği uygulamasına geçilmiştir. Aile Sağlığı Merkezlerimize (ASM) 280 aile hekimi görev almıştır” diyerek aile hekimliği ile ilgili istatistiki bilgileri verdi. Aygün aile hekimliği ile birlikte sağlık hizmetlerine erişimin ücretsiz hale geldiğini belirterek; “Vatandaşların aile hekiminden hizmet alırken kimlik dışında herhangi bir belge sunmamaları gerekmemekte, katılım payı ödememektedirler” dedi.
Aygün açıklamasında "Aile Hekimliği Uygulaması"nda yanblış bilinen birkaç hususa değindi. Aygün, aile hekimliği uygulamasında sevk zorunluluğu uygulanmadığını belirterek; “Vatandaşlarımızın hastanelerimizde muayene olabilmeleri için Aile hekimlerinden sevk almalarına gerek yoktur, Aile hekiminin sevki olmaksızın hastanelerimizden sağlık hizmeti alabilmektedirler. Aile hekimlerimiz Aile Sağlığı Merkezlerinde kendilerine başvuran kişilere ve gezici sağlık hizmeti esnasında da bölgelerindeki kişilere yine belli bir mekanda sağlık hizmeti vermektedirler, çağırılmak suretiyle kişileri evde muayene etmeleri gibi bir uygulama söz konusu değildir. Evde bakılması gerektiği rapor ile belgelenmiş olan yaşlı, yatalak, engelli ve benzeri durumları olan vatandaşlarımıza ise Müdürlüğümüz Evde bakım birimi koordinasyonu ile evlerinde sağlık hizmeti vermekte veya verilmesini sağlamaktadırlar.
Uygulamanın kısa süre içerisinde oturtulabilmesi için, zorunlu haller dışında (gebelik-bebek aşı vs) takip edilmesi gereken kişiler hariç 3 aydan önce aile hekimi değiştirilmesi mümkün değildir,3 ay dolduktan sonra kişiler hizmet almak istedikleri Aile hekimine verecekleri dilekçeler ile hekim değiştirebileceklerdir.
Adres değişikliği yapan kişiler Nüfus Müdürlüklerinden alacakları adreslerini belirten beyanlarını Müdürlüğümüz, Toplum Sağlığı Merkezlerimiz veya Aile sağlığı merkezimize ulaştırdıkları takdirde yeni ikametlerine en yakın Aile sağlığı merkezinde istedikleri aile hekimine kayıt işlemleri yapılabilecektir.Hatalı kayıt olanlar veya bir sebeple aile hekimine kayıt olmamış kişilerde yine kendilerine en yakın aile sağlığı merkezine başvurarak istedikleri bir aile hekimine kayıt olabilmektedirler.
Aydın"da oturmakta olduğu halde kayıtları başka illerde bir aile hekiminde görülen vatandaşlarımızın olduğu bilinmektedir, bu kişilerde Müdürlüğümüz, Toplum Sağlığı Merkezlerimiz veya Aile Sağlığı Merkezlerimize başvurdukları takdirde kayıtları düzeltilmektedir” ifadelerini kullandı.
Aygün, Aile Hekimliği ile ilgili sorun yaşayan Aydınlıların , Aile Hekimliği Uygulaması irtibat telefonu 213 50 00 ( dahili 150-159) ve [email protected] ye başvurmasını istedi.