06 Kasım Cumartesi günü Aydın Mimar Sinan Kapalı Spor Salonu"nda yapılan kura çekiminde Aile Hekimliği projesi kapsamında Aydın ve ilçelerinde görev yapan ve her biri yaklaşık 3 bin 300 kişiye hizmet verecek olan 516 hekim, kurayla sorumluluk alanlarını belirleyecek.
“Sağlıkta Dönüşüm Programı” çerçevesinde şimdiye kadar çözülmemiş sorunlara çözüm bulma amacını gerçekleştirmede en önemli adımlardan birisi olarak nitelendirilen "Aile Hekimliği Uygulaması" Aydın"da da hayata geçiriliyor. Aile Hekimliği Uygulaması, her bireyin sağlığının bir takipçisinin olmasını, hastaların doktora kolay ulaşmasını ve hızlı hizmet almasını sağlayacak. Kişinin sağlığını emanet ettiği, her türlü sağlık sorununda danışmanlık aldığı, sağlığın korunması ve sorunun giderilmesi için ilk başvurduğu Ali Hekimi olurken; hekim anne karnındaki fetüsten, ailenin en yaşlısına kadar bütün aile fertlerinin sağlığı, sağlık sorunları ve hastalıklarından sorumlu olacak. Aile Hekimleri birinci basamaktaki sağlık hizmetini aşan sorunlar için diğer uzman hekimler, diş hekimi, diyetisyen gibi alanlara hastayı yönlendirerek koordinatör görevini üstlenecek.
Uygulama başladıktan sonra Aydın"da ikamet eden her bireyin bağlı olduğu bir Aile Hekimi olacak ve hekimler de kendilerine kayıtlı olan yaklaşık 3 bin 300 kişiye hizmet verecek. İl genelinde görevli tüm hekimler, öncelikle gönüllülük esasına göre daha sonra hizmet puanlarına göre Aile Hekimi olarak çalışmaya başlayacaklar.
UYUM EĞİTİMLERİ
Aydın Sağlık Müdürlüğü tarafından Haziran 2009 tarihinden bu yana Aile Hekimliği Uygulaması ile ilgili çalışmalar aralıksız olarak sürdürüldü. 10 Ekim 2009 tarihinde yapılan hekimlere yönelik Aile Hekimliği Bilgilendirme Toplantısının ardından başlayan Aile Hekimliği Uyum Eğitimi tamamlandı. Hekim eğitimlerinin ardından bölgelerin belirlenmesi, hizmet puanlarına göre hekimlerin bu bölgelere tercihen yerleştirilmesi ile uygulamaya geçiş için hazırlık süreci sonuçlandırıldı.
Yarın yapılacak olan kura çekiminin ardından Aydın"da Aile Hekimliği uygulamasına 13 Aralık 2010 tarihinde geçilecek. Türkiye"de ilk olarak 2005"te Düzce ilinde pilot uygulama olarak başlatılan "Aile Hekimliği" uygulaması, yurt genelinde halen 40 ilde devam ediyor. 2010 yılı sonu itibariyle tüm yurtta Aile Hekimliği uygulamasına geçilmiş olacak.