Adana’da, geçen mart ayında Leyla A. adlı kadının, kendisini Çukurova Üniversitesi öğrencisi olarak tanıtıp fuhuş yaptığı ihbarı üzerine harekete geçen polis, kadının evini takibe aldı. Eve giren çıkan erkek sayısının artması üzerine baskın yapan polis, Leyla A. ile müşterisi Ç.Ö.’yü yatakta yakaladı. Leyla A. ile aynı gün para karşılığı birlikte olduğu tespit edilen Y.Ç. de gözaltına alındı.
Leyla A.’nın sevk edildiği hastanede yapılan tetkiklerinde HIV taşıdığı tespit edildi. Leyla A. ifadesinin ardından çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Gözaltına alınıp serbest bırakılan Y.Ç. ve Ç.Ö.’nün kan tahlillerinde ise HIV virüsüne rastlanmadı.
 
Hastalığını bile bile
Cumhuriyet Savcısı tarafından yapılan soruşturma sonunda Leyla A. hakkında, ’AIDS olduğunu bile bile cinsel ilişkiye girdiği, 2 kişiye bu virüsü bulaştırarak öldürmeye teşebbüs ettiği’ iddiasıyla, ’kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan toplam 30 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne açılan davanın iddianamesinde “... Müştekilerle korunmadan cinsel ilişkiye girdikleri, böylece şüphelinin HIV taşıması ve bunu müştekilere bulaştırmak suretiyle ölümlerine sebep olacak şekilde cinsel ilişkiye girerek her iki müştekiye karşı ayrı ayrı atılı suçu işlediği anlaşılmıştır” denildi.
 
Şikâyetçi olmadı
Tutuksuz olarak yargılanmasına başlanan sanık Leyla A. ilk duruşmaya katılmadı. Leyla A., savcılıktaki ifadesinde ise 3 yıldır geçimini fuhuş yaparak sağladığını belirterek şöyle demişti:
“Ben evimde tanımadığım kişilerle cinsel ilişkiye girmem. Telefonla görüşür, dışarıda ilişkiye girerim. Y.Ç. ile evimde cinsel ilişkiye girdim. Kendisine hasta olduğumu söylemedim. Ancak korunarak ilişkiye girdim. Daha sonra, arkadaşım Ç.Ö. ile evde sohbet ederken polisler bastı. Ç.Ö. ile o gün ilişkiye girmedim. Daha önce girmiştim. Ona da hasta olduğumu söylememiştim. Geçimimi sağlamak için mecburen hasta halimle fuhuş yapmaya devam ettim. Ancak korunarak ilişkiye giriyordum.”
Duruşmada sanıktan şikâyetçi olmayan Y.Ç. ise, “Sanığın kendi evinde 50 lira karşılığında kendisi ile cinsel ilişkiye girdim. Herhangi bir korunma yöntemi de kullanmadım. Beni bu konuda uyarmadı. Hasta olduğunu da söylemedi” dedi.
 
DHA