BM, Türkiye'deki seks işçilerinin 'AIDS haritası'nı çıkardı. BM tarafından finanse edilen proje, transeksüellerin üyesi olduğu Pembe Hayat Derneği, Sağlık Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi'nin katılımıyla yürütüldü.

Proje kapsamında, aralarında transseksüeller ve travestilerin de bulunduğu 200 seks işçisi ile yüz yüze görüşüldü. Anket sonunda 'Seks İşçilerinde HIV/AIDS Araştırması ve HIV Testi Projesi Değerlendirmesi' başlıklı bir rapor hazırlandı.

Ankette, 100 hayat kadını ile seks işçisi olarak çalışan 100 transseksüel ve travestiye, 'AIDS' konulu sorular yöneltildi. Sonuçlar, seks işçilerinin AIDS konusunda bilinçli olduğunu ve korunma yöntemlerini titizlikle uyguladığını ortaya koydu. Buna göre, seks işçilerinin yüzde 80'i partnerinin prezervatif kullanmasını istiyor. AIDS testi yaptırma oranı ise yüzde 100'e yakın. Ancak aynı denekler, 'Ailenizden biri HIV virüsü taşırsa ne yaparsınız?' sorusunu, 'Bu sırrı saklarım' diye yanıtladı. Tamamına yakını AIDS testi yaptıran seks işçileri, sonuçları ise almaya gitmediklerini söyledi. Denekler, 'Neden test sonucunu almıyorsunuz?' sorusuna, 'Testi yapan merkez mutlaka sonucunu bildirir' yanıtını verdi. İşte, anketten çıkan ilginç sonuçlar:

Ama sonucu öğrenmeye gitmiyor
Seks işçileri, tıpkı Batılı meslektaşları gibi 'düzenli HIV testi' yaptırıyor. Ancak Türk ihmalkarlığıyla davranıp testi almıyor.
Gerekçe: Kötü bir şey olsa nasılsa ulaşırlar!
Uyuşturucu kullanmıyorlar alkol tüketimi çok yüksek
KadIn seks işçilerinin yüzde 68'i devamlı alkol aldıklarını söyledi. Transseksüel ve travestilerde bu oran yüzde 50 oldu.
Seks işçilerinin neredeyse tamamı uyuşturucu kullanmadıklarını da belirtti.

Tek eş, AIDS'e engel değil
'Tek ve sadık bir eşle olmak HIV enfeksiyonundan korunmak için bir yöntem olabilir mi?' sorusuna verilen yanıtlar da ilginç bir gerçeği ortaya çıkardı. Buna göre kadın seks işçilerinin yüzde 54'ü 'Bu tek başına bir yöntem değildir' derken, yüzde 26'sı 'evet' yanıtını verdi. Travesti ve transseksülel seks işçilerinin yüzde 41'i bu soruyu 'evet', yüzde 43'ü ise 'hayır' diye cevapladı.

Katılımcıların çoğunluğu sivrisinek tuzağına düşmedi
'Sivrisinek ısırığı ile HIV bulaşır mı?' sorusu da katılımcılara yöneltildi. Seks işçilerinin ezici çoğunluğu, 'Bulaşmaz' dedi. Raporda, sivrisinek ısırığının gerçekte de AIDS bulaştırmadığı bilgisi yer alıyor.

Test yaptırıyorlar ama...
Denekler, yaptırılması zorunlu olan AIDS testi konusunda son derece hassas çıktı. Tamamına yakını, düzenli aralarla mutlaka AIDS testi yaptırdıklarını söyledi. Yüzde 75'i ise, 'Testin sonucunu aldınız mı?' sorusuna 'hayır' yanıtını verdi.

Prezervatif kullanımı tahmin edilenin üstünde
'Son bir yılda erkeklerle ilişkinizde prezervatif taktırdınız mı?' sorusuna, seks işçilerinin yüzde 80'i 'evet' yanıtını verdi. 'Her zaman' diyenlerin oranı yüzde 45, 'sıklıkla' diyenlerin oranı yüzde 35.

Ailede varsa aile sırrı kalıyor
'Aileden birinin HIV enfekte olduğunu gizler misiniz?' sorusuna da seks işçilerinin yaklaşık yüzde 70'i 'evet, gizlerim' yanıtı verdi. Yüzde 30'u ise bu bilgiye gerek duymayacağını söyledi.