Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halis Akalın, Bursa'da 2009'da toplam 58 olan AIDS'li hasta sayısının, 2011 kasım ayı itibarıyla 87'ye çıktığını bildirdi.

Prof. Dr. Akalın, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, gelişmiş ülkelerde bu hastalığın yayılma hızı düşmesine rağmen gelişmekte olan ülkelerde virüsün hızla yayıldığını belirtti.

Dünyada şu anda 34 milyon AIDS'li bulunduğunu, Türkiye'de de her yıl hasta sayısının arttığını vurgulayan Akalın, 2008 yılında 3 bin 370 olan sayının 2010'da 4 bin 525'e, yılın ilk 6 itibarıyla de 4 bin 826'ya yükseldiğini bildirdi.

Akalın, Bursa'da da HIV/AIDS hastası sayısının hızla arttığına dikkati çekerek, ''Bursa'da 2009'da toplam 58 olan hasta sayısı, 2011 yılı kasım ayı itibarıyla 87'ye çıktı'' bilgisini paylaştı.

Türkiye'nin geçiş yolları üzerinde bulunmasının hastalığın yayılma hızını artırdığına dikkati çeken Akalın, ülkeye yılda 25 milyon turist gelmesinin, yurt dışında çalışan 3.5 milyon dolayındaki işçimizin de hastalığın yayılmasında önemli rol oynadıklarını ifade etti.

Akalın, hastalığın cinsel ilişki, HIV pozitif bir kişiden alınan kan veya kan komponentlerinin bir başkasına verilmesi, HIV pozitif anneden bebeğe geçiş, damar içi uyuşturucu kullanımıyla bulaştığını belirterek, hastalığın tedavisi konusundaki gelişmelere ilişkin şu bilgileri verdi:

''Son 15 yılda virüse karşı kullanılan ilaçlarda önemli gelişmeler olmuştur. Günümüzde bu ilaçların kombine edilmesi (3 ilacın birlikte kullanılması) ile virüsün kandaki düzeyi ölçülebilen seviyenin altına çekilebilmekte ve bağışıklık sistemine kendisini onarma fırsatını verebilmektedir. Ayrıca kandaki virüs düzeyinin düşmesi bir başkasına bulaşma riskini azaltmaktadır. Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen, şu anda elimizde bu ilaçlarla virüsü tamamen vücuttan atacak (eradikasyon) bir tedavi yöntemi yoktur. Ayrıca ülkemizde bu tedaviye ihtiyacı olanların yaklaşık yüzde 60'ı bu tedaviyi alabilmektedir. HIV/AIDS'e karşı aşı çalışmaları devam etmekle birlikte, henüz kullanım aşamasına gelmiş bir aşı yoktur.''

Tüm bu gelişmelerin, günümüzde HIV/AIDS'in gelişmiş ülkelerdeki yayılım hızını yavaşlattığını, bununla birlikte daha az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ise yayılım hızının artış eğilimini sürdürdüğünü anlatan Akalın, bunda da eğitim eksikliği ve tedaviye ulaşamamanın önemli rol oynadığını kaydetti.