Gazze"ye bomba yağdıran İsrail uçaklarının kameralar tarafından tespit edilen bazı görüntüleri “misket bombası” iddialarını gündeme getirdi. Ancak fotoğrafları inceleyen askeri yetkililer, basına yansıyan görüntülerin misket bombalarına ait değil, bir kısmının uçakların yerden atılan füzeleri yanıltmak için kullandığı “flare”, bir kısmının ise fosfor bombası olduğunu belirtti. Flare"ler özellikle Filistinlilerin omuzdan atılabilen 4-6 kilometre menzilli Stinger füzelerinin uçaklara ulaşmasını engellemek üzere ateşleniyor. Isıya duyarlı Stinger füzeleri savaş uçaklarının motor ve egzoz ısılarını takip ediyor. Uçakların ateşledikleri flair ise gökyüzünde ısı kümeleri oluşturarak füzeleri şaşırtıyor ve uçağı füzelerden kurtarıyor. Uçak, gemi ve karadan topçu atışı şeklinde kullanılabilen fosfor bombası ise, misket bombasından farklı, ancak bir o kadar da etkili tahribata neden oluyor. Bir savaşta kullanılabilecek en acımasız silahlardan birisi olarak gösterilen fosfor bombasının çeşitli tür ve kullanım amaçları bulunuyor. Bunlardan biri, bir bölgeyi işaretleyerek, düştüğü yerde havada asılı kalan bir duman tabakası bırakıyor. Bunu gören diğer uçaklar ve uzaktaki topçu, saldırısını gekçekleştiriyor. Bomba, bir diğer kullanım alanında ise düşman askerlerini yakmak üzerine kullanılıyor. Yere düşmeden açılan ve dağılan fosfor havayla temas eder etmez tutuşuyor. İsrail Lübnan"da, ABD ise Felluce operasyonunda bu bombayı kullanmıştı. İnsan hakları dernekleri yerleşim birimlerinde kullanılması yasak olan bu bombanın kimyasal silah sayılmasını istiyor.

MİSKET BOMBASI NEDİR

Salkım bombası olarak da adlandırılan misket bombası, “bomba içinde bomba” olarak biliniyor. Hedefe atıldığında ana bomba infilak edince içindeki misket büyüklüğündeki minik bombacıklar dağılarak çevreye saçılıyor ve arka arkaya patlıyor. Etki alanı geniş olduğundan verdiği zaiyat da büyük oluyor. Hem silaha hem insana hem de maddeye karşı etkili.

Her bombanın içinde 202 bombacık var. Patladığında her bombacıktan 2 bin şarapnel parçası çıkabiliyor ve 73 m. yarıçapındaki bir alana etki ediyor. Bombacıklar patlamadan kaldığında kara mayınları kadar tehlikeli olabiliyor. Bu yüzden de güdümlü değil, "aptal bomba" kategorisinde sayılıyor.

Bu bombaların 10'da biri hiç patlamayabiliyor ve aylar, hatta yıllarca fark edilmeden düştükleri yerlerde üzerilerine basılmayı bekliyor ve siviller, için tehlike oluşturabiliyor. Konvansiyonel


MİLLİYET