Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın eşi Ahsen Unakıtan'ın, yazar Ahmet Hakan aleyhine açtığı tazminat davasını karara bağladı. Yerel Mahkemenin verdiği kararı onayan Yargıtay, Unakıtan'ın kişilik haklarına ağır ve haksız saldırıda bulunulduğu gerekçesiyle Hakan'ın 3 bin YTL tazminat ödemesine hükmetti.
Yazar Hakan, tazminat ödemeye mahkum olduğu yazısında "Ahsen hanım, kime aşık: Kemal'e mi Bakan'a mı?" diye sormuştu. Hakan, yazısında Bakan Unakıtan'ın rahatsızlığı dolayısıyla tedavi gördüğü hastanede eşi Ahsen Unakıtan'ın tavırlarını kaleme almıştı.
Hakan aleyhine 10 YTL lik tazminat davası açan Ahsen Unakıtan, avukatı aracılığıyla verdiği dava dilekçesinde aile içerisinde kendisine 'Ahsen' diye hitap edildiğini ve nüfusta adının 'Ahsen' olarak geçtiğini de açıkladı.
Ankara 11. Asliye Hukuk Mahkemesi, yazar Hakan'ın, Ahsen Unakıtan'ın kişilik haklarına ağır hakarette bulunduğu gerekçesiyle tazminata hükmetti. Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, oyçokluğu ile kararı onadı.

1 YARGITAY ÜYESİ MUHALİF KALDI
Yazar Hakan'ın tazminat ödemeye mahkum olduğu karara muhalif kalan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi üyesi Mehmet Uyumaz, karşı oy yazısında şu görüşleri dile getirdi: "dava, yayın yoluyla kişilik haklarına saldırı nedeniyle manevi tazminat istemine ilişkindir. Yerel mahkeme davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Karar, Daire çoğunluğu tarafından onanmıştr. Daire çoğunluğunun onama gerekçesine katılmıyorum. Şöyle ki; dava konusu köşe yazısında davacının kişilik haklarına saldırıda bulunulmamıştır. Davacı eleştirilmiştir. Davacı, aynı zamanda bir bakanın eşidir. Kamuoyunun gözü önündedir. Tüm davranışlarında dikkatli olmak zorundadır. Sade vatandaşın yaptığı ve kamuoyu tarafından normal karşılanan bir davranış davacı için hoş karşılanmayabilir. Siyasiler kadar, siyasetçilerin yakınları da bu tür eleştirilere açık olmak durumundadırlar. Davacı, kendi davranışları ile bu duruma neden olmuş ve eleştirilmiştir. Siyasiler ve çok yakınları toplum önündeki tüm davranışlarında özenli olmak zorundadırlar.

'ELEŞTİRİ HAKLIDIR'
"Gerekli özen ve dikkati davacı göstermemiş ve dava konusu yazı ile eleştirilmiştir. Bu eleştiri haklıdır. Davacı, bu eleştiriye katlanmak zorundadır. Kişilik haklarına saldırı yoktur. Haberin verilmesinde kamu yararı vardır. Siyasilerin eşleri ile ilgili davranış şekli kamunun bilgisine aktarılmıştr. Mahkemenin davanın kısmen kabulüne krar vermesi doğru değildir. Mahkemenin belirttiği gibi, dava dışı Maliye Bakanı yazıda eleştirilmemiş, davacı eşi eleştirilmiştir. Mahkemenin hatalı olan bu kararının bozulmasına karar verilmelidir. Davacının katlnması gereken bu eleştiriler için tazminata hak kazanması da adalet duygusunu zedeleyecektir. Dava tümden reddedilmelidir. Anlatılan nedenlerle; davanın reddinin gerektiği görüşünde olduğumdan, daire çoğunluğunun onama görüşüne katılmıyorum"

HAKAN, "3 MİLYARI YAR ETMEM" DEDİ, YARGITAY TAZMİNATI ONADI
Yazar Hakan, mahkemenin verdiği mahkumiyet kararı sonrası, "O 3 milyarı sana yar etmem Ahsen yenge" başlığı ile ikinci bir yazı daha kaleme almıştı. Ahsen Unakıtan, bu yazı sonrası da Ankara 15. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu iddiasıyla tazminat talebiyle dava açmıştı. Dava halen devam ediyor. (ANKA)