İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, günümüzde askeri saldırılara, istilalara, başka ülkelere girme durumu olduğuna dikkat çekerek, "Ne zamana kadar, ne dereceye kadar bunun devam etmesine izin verilecek? Bizim aslında bütün bu ülkelere utanarak bakmamız lazım”" diye konuştu.

4. BM En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı’nda konuşan İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, konferansa ev sahipliği yapan Türkiye’ye teşekkür ederek sözlerine başladı. En az gelişmiş ülkelerin uzun zamandan beri köle tüccarlarının egemenliği altında yaşadıklarını belirterek, “Bu kadar uzun bir süre içerisinde, kendi ulusal imkanları, kaynakları, zenginlikleri ellerinden alındı. Onlara hiçbir şekilde kalkınma hakkı tanınmadı. Aynı sömürge güçleri günümüzde yine savaşıyorlar. Etnik ve kabile şiddeti aslında politik ve askeri müdahalelerle gerçekleştiriliyor. Daha öncekinden çok daha fazla, daha sofistike organize ve gelişmiş bir şekilde gerçekleşiyor bunlar. Görüldüğü gibi buradaki amaç, bazı ülkeleri geri ve gelişmemiş durumda tutmak. Böylece bu ülkelerin zenginliklerini kendilerine transfer edecekler, biriktirecekler” dedi.

-BAZI HÜKÜMETLERİN ÇIKARDIĞI DEĞERSİZ KAĞITLAR VAR-

Konuşmasında ABD’ye atıfta bulunan Ahmedinejad, “Bazı hükümetlerin çıkardığı değersiz kağıtlar var. Varlık olarak bunların da dış borçları var. Bunlara bakacak olursak, bu felaketin ne kadar geniş kapsamlı olduğunu görebiliriz. Bu kağıttaki varlıklar, sadece ABD tarafından aslında dünya ekonomisine enjekte edilmiştir” dedi.

Uluslararası ekonomik kuruluşların çoğunun, mevcut durumu görmezlikten geldiğine işaret eden Ahmedinejad, “En uyumlu şartlarla onlar alıyor bu paraları. Diğer taraftan üçüncü dünya ülkeleri sıra bekliyorlar, kuyruğa giriyorlar. Birkaç milyon dolarlık bir krediyi alabilmek için. Bunu da bir takım politik ve ekonomik müeyyideleri, baskıları kabul ederek yapabiliyorlar. Günümüzdeki geri kalmışlık aslında dengesiz, adaletsiz uluslar arası ekonomik sistemden doğmuş durumda, temeli budur” dedi.

-"BU ÜLKELERE UTANARAK BAKMALIYIZ"-

Ahmedinejad, günümüzde askeri saldırıların, istilaların, başka ülkelere girme, saldırma gibi durumların var olduğunu, bunların önemli faktörler olduğunu belirterek, “Bizim aslında bütün bu ülkelere utanarak bakmamız lazım” diye konuştu. Dünyadaki yoksulluğun Afrika, Güney Amerika ve Asya’da bazı ülkelerin sömürülmesi ile oluştuğunu belirterek, “Bu ülkelerin kaynakları hala sömürülüyor, ne zamana kadar bunun yapılmasına izin verilecek?” diye sordu.

En az gelişmiş ülkelerin bir takım şeyleri yapamadıklarına dikkati çeken Ahmedinejad, şunları söyledi:

“İran İslam Cumhuriyeti'nin hükümeti olsun, halkı olsun büyük baskılara, küstah güçlerin baskılarına rağmen hala hazır bir vaziyettedir ve aktif bir şekilde bütün bu beklentilerin gerçekleşmesine yardıma hazırız. Dünyadaki adalet arayan hükümetlerle bunu bütün bağımsız uluslar arası kuruluşlarla koordine bir şekilde yapmaya hazırız. Eski sömürge ve yarı sömürgenin karanlık günleri artık bitmiş durumda. Artık günümüzde vicdan ve adalete dönüş başlamıştır. Sonunda adalet hakim olacaktır” diye konuştu.