İran’da Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’a savaş açan aşırı muhafazakar kesim beklenen bir hamleyle siyasette gerilimi yükseltti. 2009’da tekrar seçilmesi için yoğun destek verdikleri Ahmedinecad’la görüş ayrılığı yaşayan muhafazakar vekiller gerekli imza sayısına ulaşarak cumhurbaşkanının meclis önünde ifade vermeye çağrılmasını sağladılar. Cumhurbaşkanının uluslararası yaptırım kararlarıyla darboğazdaki İran ekonomisi üzerinden sıkıştırılması beklenirken iç ve dış politika tercihleri de vekiller tarafından masaya yatırılacak. Meclis sözcüsü yardımcısı Muhammed Rıza Bahnoar, İran devlet radyosunda canlı yayınlanacak oturum sırasında ‘Tahran’da toplu ulaşım için özel bütçe yaratıldığına dair iddiaların’ sorulacağını belirtti.

Devrimden beri ilk kez

1979’da gerçekleşen İslam Devrimi’nden bu yana ilk kez bir cumhurbaşkanının meclis tarafından sorguya çekilecek olması şok etkisi yaratırken meclis önüne en az 1 ay sonra çıkması gereken Ahmedinecad’ın zamanlamayla zararı minimuma indirme hesapları yaptığı konuşuluyor. Ahmedinecad’ın 2 Mart’ta gerçekleşecek genel seçimler öncesinde siyasi popülaritesini zedeleyeceğini düşünerek meclise mart ayı sonlarında gelmesi muhtemel gözüküyor. Fakat İran yasaları cumhurbaşkanının ifade vermeye gelmediği durumları öngörmediği için Ahmedinecad ifade vermediği takdirde olayların ne yönde seyredeceği bilinmiyor.

Hamaney’le çekişme

Fars haber ajansı Ahmedinecad’a yöneltilecek muhtemel soruları listeyerek ifadenin, siyasi çekişmenin gölgesinde şekilleneceğini tahmin etti. Daha önce de gündeme gelen fakat vazgeçilen ifade boyunca Ahmedinecad’a, dini lider Ayetullah Hamaney’in İstihbarat Bakanı Haydar Moslehi’yi göreve iade etme kararını ‘neden 11 gün boyunca düşündüğü’ sorulacak. Dini liderle çekişmesi sırasında Ahmedinecad, Nisan 2011’de bakanı kovmuş fakat devlet meselelerinde son söz sahibi olan Hamaney’in baskısı sonucu geri almak zorunda kalmıştı.

Kılık kıyafet sorulacak

Muhaliflerin soracağı bir diğer soru ise Dışişleri Bakanı Manuçer Muttaki’nin Senegal’e düzenlediği bir ziyaret sırasında görevinden apar topar alınmasıyla ilgili olacak. Ahmedinecad 2013’te görev süresinin dolmasıyla yerine aday göstereceği söylentileri çıkan dünürü Esfandiyar Rahim Maşai’yle ilgili de köşeye sıkıştırılabilir. Muhafazakar kesimin Ahmmedinecad’a yönelik suçlamaları kadınların giyimleri için daha muhafazakar bir yasa çıkarmaması ve ‘İslami değerler yerine İran milliyetçiliğini vurgulaması’ üzerine yoğunlaşıyor.

 

(Milliyet)