Terör örgütü El Kaide"nin kurucularından Dr. Fadıl, Usame bin Ladin"i ve Zevahiri"yi yaylım ateşine tuttu. 11 Eylül"ü "ahlaksız bir saldırı" olarak niteleyen Fadıl, "ABD"ye saldırmak, Arap ve Müslüman dünyasında şöhrete giden en kestirme yol oldu" dedi.

11 Eylül saldırıları sonrası Yemen"de yakalanıp Mısır"a teslim edilen ve Kahire"nin güneyindeki Tora cezaevinde ömür boyu hapis cezasını çeken El Kaide liderlerinden "Doktor Fadıl" lakaplı Seyyid İmam el-Şerif, parmaklıklar arkasında kitap yazdı. Mısırlı yetkililerin, terör örgütüne yönelik eleştirel yaklaşımı nedeniyle dışarı çıkarılmasına izin verdiği kitapta, ilginç ifadeler yer alıyor. El Kaide"yi Usame bin Ladin ile 20 yıl önce birlikte kuran ve yazdığı bir kitapla örgütün entelektüel lideri haline gelen Dr Fadıl, son kitabında El Kaide ideolojisini eleştirdi. Masum insanları öldürmenin hem İslam"a aykırı olduğunu, hem de "stratejik bir hata" teşkil ettiğini ifade eden Dr. Fadıl, "Afganistan"da ve Irak"ta döktüğünüz her damla kanın vebali Usame bin Bin Ladin, Eymen el Zevahiri ve takipçilerinin boynunda" diye yazdı. 40 yıllık arkadaşı Zevahiri"nin "yalancı" olduğunu yazan Dr. Fadıl, 11 Eylül saldırılarının hem "ahlak dışı" olduğunu savunuyor. Dr. Fadıl, "Amerika"ya saldırmak, Araplar ve Müslümanlar için şöhrete ve liderliğe giden en kestirme yol haline geldi. Düşmanın binalarını yıkmanın, sonra da onun gelip ülkelerinizi yok etmesinin neresi güzel? Eğer siz bir insan öldürürken o sizin binlerce insanınızı öldürüyorsa bunun nesi güzel? İşte benim 11 Eylül değerlendirmem" dedi.

Hapiste işkencenin sonucu mu?

Uluslararası Af Örgütü, Dr. Fadıl"ın da tutulduğu Mısır cezaevlerinde işkencenin yaygın olduğunu belirtiyor. Zevahiri de Dr. Fadıl"ın kitabını işkence sonucunda yazdığı görüşünde. 1988"de El Kaide"yi kuran Dr. Fadıl, Mısır"daki İslami Cihad"ın lideri haline gelmişti.

Hürriyet