Ağız kokusu, toplumda en çok görülen sorunlardan bir tanesidir. Özellikle diş eti sağlığıyla ilgili önemli sinyaller verir ve dünyada en sık görülen hastalıklardan biridir. Ağız kokusu, diş eti kanamasıyla kendini belli eder. Kanama dolayısıyla ağızda, dişler arasında biriken madde ağız konusuna sebep olur. Bir diğer sebep ise dişlerdeki çürüklerdir.

Özellikle sosyal ortamlarda ciddi sorunlara neden olan ağız kokusu, çoğu kişiyi özgüvenini yitirme noktasına getiriyor. Buna karşın, tedaviye yönelik bir adım atılmıyor. Genellikle sakız vb. gibi güzel koku veren elemanların kullanılması durumu ortadan kaldırmıyor, sadece kişiyi güvende hissettiriyor.
Ağız kokusuyla ilgili önemli bilgiler veren Diş Hekimi Dr. Sertaç Kızılkaya, ağız kokusunun birden fazla sebebi olabileceğini belirtti.

BİRDEN ÇOK SEBEBİ VAR

Diş eti, ağızdaki bakteri miktarını arttırır, özellikle yemek aralarında karşı tarafı rahatsız edecek kadar ağız kokusu meydana gelir. Ağız kokusunda birinci neden, diş eti sorunlarıdır. Ağız kokusunda bir diğer sebep ise mide hastalıklarıdır, açıklamasını yapan Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya, mide sorunu olduğu düşünülüyorsa bir iç hastalıkları uzmanına başvurulması gerekir. Yine işlemle ilgili eski kaplama ve köprüler ağız kokusuna neden olabilir. Diş hekiminin şekil değiştirmesi, kanal ve köprünün altına gelen boşluklar, yemek artıklarının tutunması için uygun bir alandır ve bunlar ağız kokusuna neden olabilirler, dedi.

AĞIZ KOKUSUNU ÖNLEMEK MÜMKÜN

‘Toplumda; genelde sakız çiğneme, nane, karanfil gibi yardımcı elemanlar tercih edilir ama bunların hiçbiri, ağız kokusuna neden olan gerçeği ortadan kaldırmaz’ şeklinde konuşan Sertaç Kızılkaya, sadece rahatsız eden boyutu ortadan kaldırır. Ama sosyal olarak, karşı taraftaki kişi bu kokuyu algılar ve rahatsız olur. Ağız kokusunu önlemek için öncelikle nedenini öğrenmek gerekir. Genelde sorun dişten kaynaklanır. Nadir olarak, doğal veya mide enfeksiyonlarından koku oluşur. Bu nedenle, ilk olarak diş hekimi tarafından kontrol edilmelidir. Bu kontrolle birlikte eski köprüler, çürük dişler, dişeti iltihapları ve diş taşlarının temizliği yapılabilir ve çoğu kişi ağız kokusundan kurtulur, dedi.

BESLENME ŞEKLİ DE ETKİLİYOR

Beslenmeden meydana gelen ağız kokularının, çoğu zaman soğan ve sarımsak gibi yiyeceklerin tüketilmesiyle oluşur. Bunlar, iyi bir diş taraması ve gargarasıyla bertaraf edilebilir. Bu gıdaları yiyenler kokuyu 24 saat hissedilebilir; ama bunun dışındakiler, kalıcı ağız kokuları süreklidir ve diş fırçalamayla bile ortadan kalkmaz, şeklinde konuşan Sertaç Kızılkaya, diş eti kontrolü yapmak gerekir. Eğer kokunun kaynağı diş ise çoğu zaman bunun nedeni diş taşıdır ve bunu temizlemek gerekir, basit bir işlemdir. Eski bir köprü veya kaplamadan meydana geliyorsa bunu yenileyerek yine sorunu ortadan kaldırılabilir. Eğer diş çürüğünden meydana geliyorsa dolgu yapıldığında ağız kokusu yine önlenmiş olur, bilgilerini verdi.