Türkiye Diş Birliği"nin(TDB) toplum ağız ve diş sağlığının korunmasına yönelik Türkiye çapında yürüttüğü eğitmen diş hekimi kursları kapsamında Aydın Anemon Otel"de, Aydın ve Muğla da katılan gönüllü diş hekimlerine eğitim verildi.
Geçtiğimiz Cumartesi günü yapılan toplum ağız ve diş sağlığının korunmasına yönelik eğitime Nazilli"den de 6 diş hekimi katıldı.
Nazilli"den gönüllü olarak katılan Diş Hekimi Ahmet Kırbaşoğlu Nazilli"de de "Koruyucu Diş Sağlığı" ile ilgili eğitimler vermek istediklerini belirtti. Kırbaşoğlu yaptığı açıklamada; “Türk Diş Birliği (TDB) şimdiye kadar birçok ilde yaptığı eğitimlerin Aydın"da da yapılacağını duyurmuş ve gönüllü diş hekimleri olarak isimlerimizi yazdırmıştık. TDB"nin yaptığı bu çalışma gerçekten çok önemli. Çünkü bugüne kadarki hükümetlerin sağlık politikaları "koruyucu sağlık hizmetleri" yönünde olmadı. Sağlık politikaları sadece tedaviye yönelik hizmetler şeklinde oldu. Oysa uygar ülkelerde koruyucu-önleyici sağlık hizmetleriyle toplumun hem daha sağlıklı ve uzun ömürlü olmaları sağlandı, hem de sağlık harcamalarında büyük tasarruflar yaratıldı. Örneğin İsveç"te koruyucu önceleyici diş sağlığı hizmetleri sayesinde diş hekimliği eğitimi veren son fakültede kapatıldı. Ancak ülkemizde bunun tam tersi bir sağlık politikası izlenmektedir. Örneğin bizim konumuz olan diş sağlığı üzerine koruyucu-önleyici hiçbir hizmet verilmemekte, tamamen yüksek maliyetli tedaviye yönelik hizmetler verilmektedir. Ağız Diş sağlığı merkezlerinde verilen bu hizmetler hasta yoğunluğundan ve bir standardizasyon kontrolü olmadığından çoğu hasta memnun kalmamakta çareyi özel diş hekimlerinde bulmaktadır. İki kez harcama yapılmasından dolayı ülke ekonomisine ve vatandaşın cebine zarar vermektedir. Aslında yapılması gereken devletin koruyucu-önleyici sağlık hizmetlerini organize etmesi, bir yandan da serbest diş hekimlerinden tedavi satın alınmasıdır. Geçtiğimiz seçim öncesi TDB"nin hükümetle yaptığı uzun süreli görüşmeler de bu yöndeydi. TDB"nin hazırladığı formüllerle, tedavi ücretlerini neredeyse yarıya indirerek, bu hizmeti serbest diş hekimlerinin vermeye hazır olduğunu, bu yöntemle verilecek hizmetin hastanelerle verilen hizmetten daha düşük maliyette olacağını anlatmaya çalışmıştır. 3-4 ay süren görüşmeler ne yazık ki seçimlerden sonra hükümet tarafından sonlandırılmıştır. Tüm bunlara rağmen TDB duyduğu toplumsal sorumluluktan dolayı bu çalışmalarını sürdürmektedir. Koruyucu-önleyici diş sağlığı hizmetini bir devlet teşkilatı kadar kapsamlı yapamayacak olsa da TDB pilot çalışmalarla gönüllü diş hekimleriyle topluma gücü yettiğince yararlı olabilir. Ben de taşıdığım toplumsal sorumluluk gereği; katıldığım bu eğitim çalışmasından edindiğim bilgiler ışığında gönüllü meslektaşlarımla da organize olarak çocuklara, anne ve babalara koruyucu diş sağlığı eğitimleri vermeyi düşünüyorum” dedi.