Ağız kokusu, kişinin sosyolojik ve psikolojik hayatını olumsuz etkiliyor.  Yapılan bir araştırmaya göre kişinin en yakını bile ağız kokusu konusunda uyarmaz, koku var ise söylemeye çekinir. Diş Hekimi Arzu Yalnız Zogun, 10 adımda ağız kokusuyla nasıl başa çıkılacağını anlattı...

1-Dişlerinizi ve dişetlerinizi koruyun

Diş çürükleri, diş eti iltihapları ağız kokusunun önemli nedenlerindendir. Ağız içi herhangi bir enfeksiyon bakteri üremesini artıracağı için daima ağız kokusuna neden olur.

2-Ağızınızdaki protez ve köprüleri kontrol ettirin

Ağız içinde var olan eskimiş köprü ve protezle zamanla gıda birikmesine yol açacağından kötü kokulara neden olabilir. Mutlaka köprü altlarını ve aralarını diş ipi ve ara yüz fırçası ile temizlemek gerekir.

3-Sakız çiğneyin

Şekersiz sakız çiğnemek tükürük salgınızı artırarak ağız temizliğinize yardımcı olur.

4-Tarçın kullanın

İçeceklerinizde ve uygun yiyeceklerinizde tarçın kullanabilirsiniz. Tarçın ağız içi bakterilerle mücadelede önemli bir yere sahiptir.

5-Su için

Su içmek onlarca diğer yararının yanında dilinizin kurumasını da önleyerek ağız kokusunu önlemeye yardımcı olur. Çok su tüketerek tükürüğün akışkanlığını arttırıp temizlemesine katkısı olur.

6-Burnunuz tıkanmasın

Sinüzit gibi hava yolu rahatsızlıkları ve burun tıkanmasına neden olan diğer durumlar geceleri ağızdan nefes almamıza neden olur. Bu durum da ağzı ve boğazı kurutarak bakterilerin üremesine yol açar.

7-Basit şeker tüketiminizi azaltın

Basit şekerler yani atıştırmalık tüm şekerli gıdalar diş çürüklerine neden olur.

8-Lokmaları iyi çiğneyin

Bu sayede yiyeceklerle tükürük salgısı iyice karışır ve ağızda yemek parçası kalma olasılığı azalır. Bu davranış, bakterinin yerinden koparak mideye gitmesine yardımcı olur.

9-Diş ipi kullanın

Diş ipi, fırçanın çıkaramadığı yerlerdeki bakteri ve yemek artıklarını temizler. Ağzın dar bölgelerinde de biriken yemek artıkları hızlı bakteri çoğalmasına neden olabilir.

10-Sigara içmeyin

Sigara ve tütün kullanımı ağız için oldukça zararlıdır. Dişlerin üzerinde katran artıkları veya koyu-kahverengi lekeler birikir. Damakta kırmızı renkli iltihap oluşturur. Bu durum da ağzınızın kokmasına neden olur.
Bunların dışında tam çıkamamış 20 yaş dişlerinin de konu yapacağını belirten Diş Hekimi Arzu Yalnız, “20 yaş dişleri tam çıkamadığı durumlarda etrafında yiyecekleri tutan cepler bulundurur. Tam çıkan 20 yaş dişleri bile çok arkada olduğu için temizlenemez. Eğer kullanılmayacak pozisyonda ise öndeki dişlerinizi çürütmesine ve ağız kokusuna sebep oluyorsa mutlaka çektirilmelidir” dedi.

Yalnız, diş temizliğinin önemine vurgu yaparak şunları söyledi:

“Dişlerin iç ve dış çiğneme yüzeylerinin temizliği çok önemlidir. En etkili yol dogru fırçalanmasıdır. Diş ipi kullanımı, ara yüz fırçaları, ağız duşları ilave olarak önerilebilir. Bunu yanı sıra periodik kontroller diş hastalıklarının başında müdahale edilebilmesi için çok önmelidir.2 yılda bir çekilecek panaromik röntgenler aralarda oluşmuş başlangiç çürüklerinin tespiti açısından çok önemlidir. En az altı ayda bir olmak üzere diş hekimine muayene olunması gerekir.”