Ağır Ceza'lık suçun Sulh Hukuk Mahkemesi'nde karara bağlanmasıyla Öz ve ekibi, 6 ile 4 ay arasında hapis cezası aldı.
 
Hrant Dink'in öldürülmesi olayında ihmalleri olduğu gerekçesiyle yargılanan Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz ile istihbarat şubesinde görevli 7 asker, Trabzon 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde açılan dava sayesinde Ağır Ceza'da yargılanmaktan kurtuldu. Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 'Bir kişinin aynı olaya ilişkin iki kez yargılanamayacağı' kararıyla 2. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde yargılanmaya devam eden Öz 'görevi kötüye kullanmak' suçundan 6 ay hapis cezası aldı. Aynı davada yargılanan Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız da 6 ayla cezalandırılırken diğer 4 sanık ise 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.
 
AĞIR CEZA REDDETTİ
 
Tetikçi Ogün Samast'ın 17 Ocak 2007'de Gazeteci Hrant Dink'i katletmesine ilişkin soruşturma kapsamında Albay Ali Öz ve 7 istihbaratçı asker hakkında 'ihmal' iddiaları gündeme geldi. Trabzon 2. Sulh Hukuk Mahkemesi, şüpheliler hakkında 'görevi ihmal' suçundan dava açtı.
 
Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi 17 Mayıs 2011 tarihli kararında "Sanığa aynı olaya ilişkin başka bir dava açıldığı ve bir kişinin aynı olaya ilişkin iki kez yargılanamayacağı" gerekçesiyle Öz ve ekibinin Ağır Ceza'da yargılanmasını sağlayacak davayı reddetti. Bu kararın ardından Öz ve ekibinin yargılanmasına Sulh Hukuk Mahkemesi'nde devam edildi. Sulh Hukuk Mahkemesi, Öz ve ekibi hakkındaki hükmünü dünkü duruşmada açıkladı.
 
BİRLEŞTİRMEYE RED
 
Sanıkların katılmadığı duruşmada, Dink ailesi avukatlarından Ergin Cinmen, İsmail Cem Halavut ile Albay Öz'ün avukatı Ali Sürmen, Veysel Şahin ile Okan Şimşek'in avukatı Nurhayat Bayraktar hazır bulundu. Hâkim Bayram Temiz, duruşmada, Dink cinayetine ilişkin Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'nde başka bir dava görüldüğünü belirterek, mahkemelerince bu mahkemeye yazılan yazıya cevap geldiğini anlattı. Mahkemelerine gelen yazıya göre, Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, bir süre önce açıkladığı kararında Dink cinayetine ilişkin her iki mahkemede görülen davaların birleştirilmesine gerek olmadığını kararlaştırarak, kendi mahkemelerindeki davanın da reddine hükmettiğini anımsattı.
 
Kamuoyu kaygısıyla ceza ertelenmedi
 
Davayı karara bağlayan Hakim Temiz, Trabzon İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli jandarma astsubaylar Okan Şimşek, Hüseyin Yıldız, uzman çavuşlar Veysel Şahin ve Hacı Ömer Ünalır'a, 'görevi kötüye kullanma' suçundan 4 ay, dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ile aynı kurumun İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız'a ise 6 ay hapis cezası verilmesine hükmetti. Mahkeme Trabzon İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli astsubay Gazi Günay ile uzman çavuş Önder Araz'ın ise delil yetersizliğinden beraatına karar verdi. Mahkeme, suçun kamuoyunda oluşturduğu infiali göz önünde bulundurarak sanıklar hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına gerek olmadığını belirtti.
 
yenişafak