Adana'da Cumhuriyet Savcısı'nın hazırladığı iddianameye göre fuhuş yaparak geçimini sağlayan 24 yaşındaki Leyla A., 17 Mart 2011'de 37 yaşındaki Y.Ç. ve 32 yaşındaki Ç.Ö. adlı gençlerle 50'şer lira karşılığında ilişkiye girdi. İhbar üzerine eve yapılan baskında yakalanan Leyla A., muayene için Adana Deri ve Tenasül Hastalıkları Hastanesi'ne gönderildi. Burada yapılan muayenede kadının AIDS'e neden olan HIV virüsü taşıdığı ortaya çıktı. Kadınla ilişkiye giren Y.Ç. ve Ç.Ö., Leyla A.'nın AIDS'li olduğunu bilmediklerini ve korunmasız olarak ilişkiye girdiklerini belirterek, şikayetçi olduklarını söyledi. Adliyeye sevk edilen genç kadın tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
 
'BİLEREK İLİŞKİYE GİRDİ'
Cumhuriyet Savcısı, Leyla A. hakkında "Kasten adam öldürmeye teşebbüs" suçundan her biri için 9 yıldan 15 yıla kadar olmak üzere toplam 30 yıl hapis istemiyle dava açtı. İddianamede, "Şüphelinin HIV taşıdığının kendisinin de bildiği, cinsel yolla bulaşacağını bilmesine rağmen cinsel ilişkiye girdiği, müştekilerin beyanlarına göre korunmadan ilişkiye girdikleri, böylece şüphelinin HIV taşıması ve bunu bulaştırmak suretiyle ölümlerine sebep olacak şekilde ilişkiye girerek atılı suçu işlediği anlaşılmıştır" denildi. Tutuksuz olarak yargılanan Leyla A.'nın polisteki ifadesinde "Fuhuş yaparak geçimimi sağlıyorum. Bu yüzden cezaevinde de yattım. Ben dışarıda erkeklerle cinsel birliktelik yaşıyordum. O gün telefonla görüştüğüm Y.Ç. ile evimde korunmalı şekilde cinsel birliktelik yaşadım. Ç.Ö. ile de yine korunmalı şekilde birlikte olmuştuk. Başka geçim kaynağım olmadığından fuhuş yapıyorum. Hastalığımı öğrendikten sonra erkeklerle korunmalı şekilde birlikte oldum. Tedavim devam ediyor" dediği öğrenildi.
 
ERKEKLERDE VİRÜS ÇIKMADI
Leyla A., önümüzdeki günlerde Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak. Bu arada olaydan bir gün ve 3 ay sonra yapılan tetkiklerde Y.Ç. ve Ç.Ö.'nün HIV taşımadığı belirlendi. SABAH'ın konuyla ilgili görüşünü aldığı Adana Barosu Başkanı Aziz Erbek "Türkiye'de az rastlanır bir dava. hastalığın söylenmemesi öldürmeye teşebbüs sayılabilir. Çünkü ortaya çıkacak hastalık ciddi ölüm riski yaşatmaktadır. Bu tür suçların yasal müeyyideye bağlanmasında hukuka aykırılık yoktur" dedi.
 
"BULAŞMASA DA SUÇ SAYILIR"
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer ise "AIDS'li kişi partnerine bu durumu söylemeden ilişki kurarsa, virüs bulaşmasa bile suça teşebbüs olabilir. Virüs taşıdığını söylemeden cinsel ilişkide korunma önlemlerini almışsa kasıt yoktur. Bu yüzden kasten öldürmeye teşebbüs olmaz" dedi. (sabah(