Aydın Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıda, Türk-Afrika İş Konseyleri Koordinatörü Başkanı Tamer Taşkın, Türkiye'de ihracatın arttırılabilmesi için yapılması gerekenleri anlattı.
Şu anda Türkiye'nin önünde 1 milyar insanın yaşadığı, 1 trilyon dolarlık bir iş hacminin olduğu, tüm ülkelerin maden, yer altı zenginliği ihraç ettiği bir Afrika Kıtası olduğunu belirtti.
Taşkın, ''Afrika tarım, hayvancılık ve maden ülkesi. Bu ülkeler her türlü bitmiş mamülü alıyor. Biz bu 1 trilyon dolarlık iş hacmini içinde 20 milyar dolardayız. Bunun 10 milyar dolarını biz alıyoruz. 10 milyar doları da satıyoruz'' dedi
İş hacmi olarak 2002 yılında 4 milyar dolardan 20 milyar dolara gelindiğini ifade eden Taşkın, o zamana göre bu günün şartlarının ihracat yapmak için daha kolay olduğunu belirtti.
Afrika'da 2002 yılında 9 büyük elçilik olduğunu, şu an ise büyük elçilik sayısının 30'a geldiğini dile getiren Taşkın, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Şimdi uçak seferleri var. En az Afrika'nın 15 şehrine Türk Hava Yolları gidiyor. Ya vizesiz gidiliyor, ya vize kapıda alınıyor. Müracaat edince çok kolaylıklar veriliyor. Afrika, büyüklüğü ve kalite beklentisi ile sizlere müthiş uyan bir yer. Biz sadece Arap Afrika'sını tanıyoruz. Afrika'yı tanımıyoruz. Afrika'da Kuzey Afrika bir grup, Doğu Afrika bir grup, Batı Afrika bir grup, Afrika'nın güneyi de bir grup. Bunların giriş kapıları var. Mesela İzmir gibi. Nasıl şehir yolları liman şehri İzmir'e bağlıysa Afrika'daki ülkeler de öyle. Afrika'da Fransızca, İngilizce ve Arapça olmak üzere 3 lisan kullanılıyor. Afrika ülkelerinden gelen Türk üniversitelerindeki öğrencilerden elemanlarınızı seçebilirsiniz. Onlara staj yaptırabilirsiniz. Afrika'ya gitmemek için mazeret yok.''