Diyanet'in ikinci teması ise komşuluk ilişkilerini canlandırmak.
 
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, bu yıl Ramazan ayında komşuluk ilişkileri ve açlık ve yoksullukla boğuşan Afrika'ya yardımı amaçladıklarını açıkladı. Ankara Atatürk Spor Salonu'nda bir basın toplantısı düzenleyen Görmez, geçtiğimiz senelerde 'Ramazan Paylaşmaktır' ve 'Kur'an' temalarını ele aldıklarını bu sene 'Komşuluk' konusunu ele alacaklarını söyledi. 
 
İslam'ın medeniyet idealini insan ilişkileri üzerine bina ettiğini, bu ilişkilerin ağını ilmek ilmek ördüğünü söyleyen Görmez, "Özellikle asrımızın son yıllarında bu ilişkilerin yer yer zedelendiğini görüyoruz. Çağımızda, hızlı kentleşme, göç, nüfus yoğunluğunun artması gibi unsurlarla ölçüsüz maddileşme eğilimleri, bireysellik, bencillik, neme lazımcılık gibi olumsuzluklar, gündelik hayatın hemen hemen her alanında olduğu gibi komşuluk ilişkilerinde de derin sarsıntılara yol açmıştır" dedi.
 
İYİ KOMŞU OLUN
 
Görmez, aynı evin içerisinde yaşayanların bile farklı odalara kapanarak birbirlerine komşu olduklarını ifade etti.
 
İnsanlar arasındaki ilişikleri yeniden düzenlemek için akrabalık ilişkilerini yeniden ayağa kaldırmayı amaçladıklarını kaydeden, Görmez, Hz. Muhammed'in komşuluk hakkındaki şu önemli sözlerini hatırlattı:
 
"Cebrail, bana komşu hakkında o kadar tavsiyede bulundu ki onu mirasçı kılacak sandım.', 'Komşusu açken tok yatan bizden değildir." Bu hadislerin, komşuluk ilişkisi, inanç, hukuk ve ahlak boyutlarını açıkça ortaya koyduğuna dikkati çeken Görmez Müslümanlara şu tavsiyelerde bulundu:
 
"Gerçek mümin olmak istiyorsanız komşularınızla ilişkilerinizi iyi tutun. Peygambere komşu olmak için iyi komşu olmak gerektiğine vurgu yapmak istiyorum. Bu sebeple, bu sene Ramazan ayında komşuluk ilişkilerini ayağa kaldırmak için bir seferberlik başlattık. Bilhassa iftar sofralarımızı komşularımızla paylaşmak, sahur çorbalarımızdan onlara ikramda bulunmak, Ramazan'ın, orucun, iftarın, sahurun, teravihin manevi hazzını birlikte paylaşmak, hanelerimizi, beldelerimizi, şehirlerimizi mutlu ve mamur edecektir."
 
HER EVDEN BİR FİTRE, BİR İFTAR
 
Afrika'nın en fakir ülkelerinden Somali'de yaşanan açlık ve kıtlığa da duyarsız kalmayan Diyanet İşleri Başkanlığı, Diyanet Vakfı ile ortaklaşa "Her Evden Bir Fitre ve Bir İftar Afrika'ya" konulu bir kampanya başlattı. Görmez, "Dünyanın hangi köşesinde olursa olsun insana yardım eli uzatmak, çok uzaklarda da olsalar birileri açken asla tok yatmamak, insanlığın birlik ve dirliği için elimizdeki nimetleri paylaşmak ve mesafeleri yok sayarak gönül köprüleri kurmak için bir kampanya başlatmış bulunuyoruz' diye konuştu.
 
UZAKLARA AB-I HAYAT OLACAK
 
Görmez, böylece Ramazan'ın bereketinin paylaşılacağını, fitrelerin en azından birinin gönderilmesi suretiyle Afrika'dakilere, bir lokma ekmek ve bir yudum su ikram edilmiş olunacağını vurguladı. Kampanyanın Ramazan ayının ilk günü başlayacağını belirten Görmez, "Bütün operatörlerden 'AFRİKA' yazıp 5601'e gönderilecek. SMS'ler 5 TL karşılığında olacak. Ümit ediyoruz ki fitrelerimiz ve iftarlarımız uzaklarda hayata tutunmaya çalışan canlara ab-ı hayat olacaktır' dedi.
 
Görmez, Din İşleri Yüksek Kurulu'nun belirlediği fitre miktarının asgari 7,5 lira olduğunu, maddi durumu iyi olanların kendi konumunu göz önünde bulundurarak bunun üzerinde fitre verebileceğini sözlerine ekledi.
 
Gönlümüzü doyuran iftar sofraları
 
Konuşmasında din görevlilerinden de bu konuda yardım isteyen Görmez, din görevlilerinin komşuluk ilişkilerini gözden geçirmesini istedi. Görmez, "Gözümüzün değil gönlümüzün doyduğu iftar sofralarında buluşmalıyız. Din görevlileri, birbirinizi iftara davet edin. Beni de davet edin, geleyim" diye konuştu. 
 
"Asrımıza Yeni Bir Komşuluk Aşısı" kampanyasının büyük ilgi göreceğine inandığını söyleyen Görmez, "Ramazan'daki programlarımız da komşuluk ilişkilerini yeniden canlandırmaya yönelik olacak. 'Lütfen herkes bir iftar sofrasını komşusuyla paylaşsın. Sahurda çorbanızı komşunuzla paylaşın' diyeceğiz" dedi. Görmez, reklam ve tanıtım amaçlı iftar sofralarından kaçınılmasını istedi.
 
yenişafak