Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, güvenli bir Afganistan'ın, bölgenin güvenliği için çok önemli olacağını söyledi.

Almanya'nın eski başkenti Bonn'da başlayan Uluslararası Afganistan Konferansı'na Türkiye adına katılan Davutoğlu, ''Güvenli bir Afganistan, bölgenin güvenliği için çok önemli olacaktır'' dedi.

Geçmişte yapılan etkin çalışmaları saygı ile anmak ve geleceğe bakmak gerektiğine işaret eden Davutoğlu, Afganistan'da bugüne kadar gerçekleşmiş eski deneyimlerin de ortaya çıkarılması gereksinimi bulunduğunu vurguladı.

Afganistan, komşuları ve bütün uluslararası toplumun gösterdiği işbirliğinin gelecek için olumlu sonuçlar doğuracağına inandığını vurgulayan Davutoğlu, Afgan halkının çabalarının da çok önemli olduğunu ve Afgan halkının bunun için çabalarını ortaya koyduğunu kaydetti.

Afganistan halkına önemli bir mesaj iletmek istediğini bildiren Davutoğlu, İstanbul'da da bunu ifade ettiğini hatırlatarak, ''Her zaman Afganistan halkıyla birlikte olacağız'' dedi.

Modern Afganistan'ın kritik bir dönemecinde yapılan bu konferansın Afganistan İslam Cumhuriyeti'nin ve uluslararası camianın Afganistan halkının geleceğinin belirlenmesinde oldukça faydalı olacağını belirten Davutoğlu, gelecek on yıl içerisinde Afgan halkının kendi geleceğinin belirlenmesinde tam yetkiye sahip olacağını vurguladı.

Afganistan'ın 2001'den bu yana birçok alanda vatandaşlarının hayatını etkileyen inkar edilemez bir gelişme gösterdiğini belirten Davutoğlu, ancak önlerinde yine de çok büyük zorluklar olduğunu ve bu zorlukların Afganları ve uluslararası camiayı gelecekte aralarındaki dayanışmayı güçlendirmeye yönelttiğini kaydetti.

Türkiye'nin Afganistan'a taahhütlerin uzun vadeli olduğunu söyleyen Davutoğlu, ''Afgan ve Türk halkları arasındaki dayanışma uzun bir geçmişe sahiptir. Bugün Türkiye Afganistan'da tarihinin en kapsamlı yardım programını yürütmektedir. Afgan kardeşlerimiz bizi yanında istediği sürece biz Afgan kardeşlerimizle birlikte olacağız'' dedi.

''Afganistan'ın karşı karşıya olduğu sorunlara çözüm bulmayı amaçlayan uluslararası toplumun kapsamlı çabalarında bölgesel işbirliği vazgeçilmez dayanaklardan birini oluşturmaktadır'' diyen Dışişleri Bakanı, Asya'nın kalbinde bulunan Afganistan'ın bugünü ve geleceğinin komşularıyla ayrılmaz bir bağla bağlı olduğunu kaydetti.

Davutoğlu, İstanbul Süreci'nin bir dizi tamamlanmamış güven artırıcı önlemler ve uygulanabilir temel ilkeler yoluyla bölgesel güvenlik ve işbirliğini güçlendirme amacıyla başlatıldığını hatırlatarak, ''Biz İstanbul Sürecini, mevcut bölgesel çabaları tamamlayıcı nitelikle görüyoruz ve bu sürecin bu çabalarla sinerji yaratacağına inanıyoruz'' diye konuştu.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin konuşmasıyla başlayan konferans, Almanya'nın ev sahipliğininde Afganistan'ın başkanlığında toplandı.

Uluslararası Afganistan Konferansı'na Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra 60 ülkenin dışişleri bakanı katılıyor.

Diğer ülke temsilcileri de yaptıkları konuşmalarda, Afganistan'a yaptıkları yardımların süreceğini ifade ettiler. Gerek Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, gerek Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai geçen ay düzenlenen İstanbul Konferansı'na olumlu atıfta bulundular.

11 Eylül saldırıları sonrasında Afganistan'a yönelik başlatılan operasyonun onuncu yılında yapılan konferansta 2014 sonrasında uluslararası askeri gücün ülkeden ayrılması ve yönetimin tamamen Afgan idaresine verilmesi ile başlatılması planlanan yeni siyasi süreç masaya yatırılacak.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, konferansın açılış konuşmasında, ''Hedefimiz barışçıl bir Afganistan ve Afganistan, uluslararası terörizm için bir daha asla güvenli bir bölge olmayacak'' dedi.

Konferans öncesinde Almanya'ya gelerek hazırlıklara bizzat katılan Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, 2014 sonrasındaki süreçte ülkesinin güvenliğinin kalıcı kılınması için daha en az 10 yıl süreyle mali yardıma ihtiyaç duyulacağını söyledi.

Konferans öncesinde yaşanan bazı olumsuzluklar ise konferansın başarı şansını düşürüyor. Afganistan'daki taraflardan Taliban Bonn'a davet edilmedi.

Pakistan yönetimi de 26 Kasım'da NATO tarafından düzenlenen bir saldırıda 24 askerinin hayatını kaybetmesi üzerine buluşmaya katılmayacağını açıklamıştı.

Diplomatik çevreler, Pakistan'ın onay vermediği bir çözümün ya da yol haritasının Afganistan'a sürekli bir barış getiremeyeceği görüşünde.

2001 yılında yine aynı kentte düzenlenen Afganistan Konferansı'nın devamı olan zirveye Birleşmiş Milletler, NATO, Avrupa Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası 14 örgütten temsilciler de katılıyor.