Seçimler nedeniyle güvenlik 4 kat artırıldı. ABD ve NATO askerleri yerden ve havadan bütün gün olağanüstü güvenlik tedbirleri aldı. Buna rağmen çıkan çatışmalarda onlarca Taliban militanı, bir polis memuru ve bir çocuk can verdi. Bu ortama rağmen, şiddetten, açlık ve sefaletten bıkan özellikle Afgan kadınları sandığa koştu.

AFGANİSTAN tarihinde dün ikinci kez yapılan devlet başkanlığı ve yerel seçimlerinde halk, Taliban"ın tehditlerine ve boykot çağrılarına karşın, sandık başına gidip oy kullanarak demokrasiye bağlılığını gösterdi. Yetkililer, 2004 yılında yapılan seçimlerden daha düşük olsa da yine de yüzde 50"yi bulduğunu açıkladı. İlk seçim sonuçlarının cumartesi günü alınması bekleniyor.

Helikopterler tüm gün havadan yere "inmedi"

Devlet başkanlığı seçimi için oy kullanma süreci çok sıkı güvenlik önlemleri arasında TSİ 05.30"da başladı. Başkent Kabil"de oy verme süreci başlarında helikopterler güvenlik uçuşları yaparken, polis kentteki kontrol noktalarını artırdı. Kentin bazı kesimlerinde ise araçlarla seçmenlere oy kullanmaları yönünde çağrılar yapıldı.

Katılım, özellikle Taliban"ın güçlü olduğu ülkenin güney kesimlerinde düşük oldu.

Afganistan Seçim Komisyonu, katılım oranının yüzde 50"yi bulabileceğini, ülke genelinde 6200 kadar oy verme merkezinin açık olduğunu açıkladı. Seçim Komisyonu sözcüsü Zekeriya Barakzai, "Böyle devam ederse, katılım oranı yüzde 50"ye ulaşabilir. Oy verme merkezlerinin yüzde 95"ini açabildik, 6185"i açık, 312"si kapalı ve 16"sından haber alamadık" dedi.

Katılım oranının 2004"teki seçime nazaran çok daha düşük olduğunu kabul eden sözcü, "O başkaydı, o zaman çok heyecan vardı" diye konuştu. Kuyrukların sandıkların kapanma saati yaklaşmasına karşın hálá dağılmaması üzerine, oy verme işlemi bir saat uzatıldı.

Karzai: Afgan halkı bombalara karşı oy verdi

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai devlet başkanlığı ve yerel seçimlerin bir başarı olduğunu söyledi. Karzai, sandıkların kapanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, Afgan halkının roketlere ve bombalara karşı direnerek oy vermeye gittiğini söyledi.

Katılım oranının daha sonra açıklanacağını ifade eden Karzai, seçim günü ülkedeki 34 vilayetin 15"inde toplam 73 saldırı düzenlendiğini kaydetti.

ABD"nin Afganistan ve Pakistan özel temsilcisi Richard Holbrooke, seçimler sırasında Kabil"de oy merkezlerini ziyaret ederek, oy verme işleminin açık ve adil bir şekilde yapıldığını söyledi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de, Afganistan"daki seçimlerin güvenlik açısından başarılı olduğunu bildirdi.

Güvenlik 4 katına çıktı

TALİBAN"ın yeni saldırılarını engellemek amacıyla, Afganistan Devlet Başkanlığı seçimlerinde, güvenlik önlemleri neredeyse 4 kat artırıldı. Başkent Kabil"in yoksul mahallelerindeki bir camide kurulan oy verme merkezinin önünde, 60 yaşlarındaki Hacı Sakhidat, saldırı riskine rağmen oy vermemeyi aklından bile geçirmediğini söyledi.

Tehlike sorun değil

Batılı tarzı giyinmiş 20 yaşındaki tıp öğrencisi Amanullah İnayet, kararlı bir ifadeyle, "Kaderimi değiştireceğim, bu yüzden buradayım. Korkmuyorum, intihar saldırısı düzenlense bile oy kullanacağım" derken, 70 yaşındaki Edi Muhammed, "Tehlike sorun değil. Allah ne derse o olur. Biz Müslümanız, Allah ne derse mutlu oluruz. Oy kullanabilmek için erken geldim, bugün herkes oy vermeli, kime isterse" diyor.

22 isyancı öldürüldü

ÜLKENİN kuzeyinde bir kasabada, seçimler sırasında dün çıkan çatışmada, 22 isyancıyla 1 emniyet görevlisi öldü. Başkent Kabil"de de iki silahlı direnişçi öldürüldü. Afganistan güvenlik güçleri, seçim günü militanların saldırılarında toplam 26 kişinin öldüğünü açıkladı. Ayrıca Afganistan"ın batısında Taliban militanlarının üç seçim bürosunu yaktığı bildirildi.

Kadınlar değişim için sandığa gitti

ÜLKEDE büyük baskı altında bulunan Afgan kadınları, seçimlerde değişim için oyunu kullandı. Kabil dışındaki ilkokulda oyunu kullanan burkalı bir kadın, şöyle konuştu:

"Bugün, yaşam kalitemin değişmesi için oy kullandım. 2001 yılında Taliban"ın devrilmesinden bu yana, hayatımda hiçbir şey değişmedi."

Kadınlar genelde yoksulluktan ve dini baskılardan dert yanıyor.

Bir oy verme merkezinde gözlemci olarak görev yapan siyah çarşaflı Nazenin Ali adlı kadın da şunları söyledi:

"Daha alınacak çok mesafe var. Kadınla erkek eşittir. Bizler de erkeklerin yaptığı her işi yapabiliriz. Gelecekte, ülkenin yönetiminde kadınların daha çok rol üstlenmesini umuyorum. Kadınlar hükümette ve iş dünyasında yer alabilmeli."

Başkan Karzai favori Abdullah tek "plase"

Devlet Başkanı Hamid Karzai"nin de aralarında olduğu 36 adayın katıldığı seçimde, 5 yıl süreyle görev yapacak olan yeni devlet başkanı belirlenecek. Seçimlerde özellikle Karzai"ye şans tanınırken, ona en yakın rakip olarak da eski Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah gösteriliyor.

Karzai, Kabil"de bir lisede sabah erken saatte oyunu kullanırken, "Verdikleri oylarla Afganistan daha güvenli daha barış dolu bir yer olacak" diyerek, Afgan halkını oy kullanmaya çağırdı.

İlk yıkamada çıktı

Eşi ve küçük oğluyla birlikte oy kullanan Abdullah da "Bugün değişim günüdür" diyerek, ülkede tüm zorluklara karşın seçimlerin yapılmasını övdü.

Adaylardan Ramazan Beşardost, oy verdikten sonra parmağa sürülen ve çıkmaması gereken mürekkebin elini yıkar yıkamaz çıktığını belirterek, seçimin acilen durdurulması çağrısında bulundu. Beşardost, "Bu bir seçim değil, komedidir" dedi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Afganistan"da seçimlerin yapılmasının cesaret verici olduğunu söyledi. Rasmussen, "Bu Afgan halkının demokrasi isteğinin net göstergesidir" dedi. / hürriyet