Didim’deki mahallelerde afet eğitimleri vermeyi planladıklarını söyleyen Dernek Başkanı Sevim Külekçi, dernek yöneticileriyle birlikte yaptığı basın açıklamasında ilk olarak 12 Kasım’da Düzce depreminde hayatını kaybedenleri andı.
Afet eğitiminin önemine işaret eden Külekçi, “Bilimin ışığını rehber edinme alışkanlığını kazanamamış, çağdaş düzenimiz felaketlerle her zaman karşı karşıya gelmektedir. Ülke genelinde hazırlıksızlığımız ve altyapı sorunlarımız yıllar boyu yaşanan felaketler ile hep dile getirilmektedir. Bir sonraki felaket kapımızı çalıncaya kadar biz yine olan biteni unutuyoruz. Belki de bunu unutmayan, ülkemizde yapılmakta olan sivil girişimler ile ortaya çıkan sivil örgütlenmeler olmuştur. Bu kapsamda 12 Kasım Düzce depreminin yıl dönümünde hayatını kaybedenleri rahmetle anıyoruz. Ancak bu günün anısına Didim de ülkenin dört bir yanında yapılması gereken Bir çalışmayı Afet için Mahalle Organizasyonu projesini başlatıyoruz. Afet yönetimi kavramı çoğu kez yalnızca arama kurtarma, iyileştirme ve ilkyardım olarak anlaşılmaktadır. Önemi kavranmayan bir gereklilik ise afet öncesi hazırlıktır. Afet tehlikesinin önlenmesi için gerekli olan, bu riskin makro ve mikro ölçekte belirlenmesidir. Buna göre tehlike planları ya da uygun senaryolar hazırlanmalıdır. Kayıpları ve zararları azaltmak için nelerin gerektiği teçhizat, yaşamsal malzemeler, nitelikli personelin doğru zamanda doğru yerde ve yeterli dağılımı çağdaş bir yönetim ile sağlanabilir. Mahalle organizasyonunun amacı hayatta kalma hakkını sahiplenerek, dünya standartları ölçüsünde “altın saatler “olarak adlandırılan deprem veya afet sonrası 72 saatlik süreçte Didim de pilot olarak seçilecek mahallelerde koordinasyon ve organizasyonu sağlamaktır. Bu proje kapsamında ilçede yaşayan halkımız, ilçemize yerleşmiş olan yabancı uyruklu vatandaşlarımız ve resmi müdahale kaynaklarını değerlendirmek ve projeyi başarmak arzusundayız. Bu projeyi başardığımız takdirde Didim İlçesi olarak bir ilke daha imza atmış ve diğer ilçelere de yol göstermiş olacağımıza inancımız tamdır. Kitle kazaları “düşük olasılıklı” olaylardır. Günlük yaşamda dikkate alınmazlar. Halkımızı sorumluları, yetkilileri ve politikacıları bu konuda ayaklandırmak son derece zordur. Didim Can Arama kurtarma ve Gönüllü itfaiyeciler derneği olarak bu zor işi başarabilmek için var gücümüz ile çalışacağız. Bu çalışmaya başlarken değerli katkılarının bizden esirgemeyen ve çalışmalarımıza sonsuz destek veren başta İlçe Kaymakamımız, Belediye Başkanımız ve Didim Kent Konseyi Başkanımıza teşekkürlerimizi borç biliyoruz. İlçemiz için önemli olan bu çalışmalarda Didim Kaymakamlığı, Didim Belediyesi, Didim kent Konseyi, Didim Can Arama Kurtarma ve İtfaiyeciler derneği Didim için el ele verecekler ve bu suretle gelecek nesillere güvenli bir yaşam alanı bırakmış olacaklardır” dedi.
MAHALLE BAZINDA AFET EĞİTİMİ
Mahallelerde verilecek eğitimler hakkında bilgi veren Kandilli Rasathanesi Afete Hazırlık Eğitim Birimi Toplum Afet Gönüllüsü Eğitmeni Özdemir Günday, Türkiye’de yıllardır depremler olduğunu belirterek, “Bu güne kadar deprem sonrası insanlar nasıl kurtarılabiliriz bu önemliydi ki böle durumlarda yurt dışından kurtarma ekipleri getirilirdi. Şimdi yöneticilerin idarecilerin odaklandığı nokta insanların kurtarılması. Biz Didim’de ilk kez Japonya’da aynısı uygulanan Mahalle eğitimini ilçemizde vermeyi planlıyoruz.Bunu tek başımıza yapmamız zor.Bu anlamda Kaymakamlığımız, Belediyemiz ve Kent Konseyi işbirliğiyle bu çalışmayı yapmayı planlıyoruz. Tabii bu çalışmada Muhtarlarında içinde olması şart. İlçe Kaymakamımızla görüşmemizde bu konu görüşüldü. Projeye destek ve katkı sunacağını belirtti. Bu mahalle çalışmasını İstanbul’da 5 yıl yürüttük” diye konuştu.
3 MAHALLEDE PİLOT UYGULAMA
Günday, Didim’de 9 mahalle olduğunu ve ilk etapta 3 mahallede bu çalışmayı yapmayı planladıklarını kaydederek, “Pilot olarak seçeceğimiz 3 mahallede bu çalışma yapılacak. Buralarda 20 kişilik ekiplere kuracağız. Bu ekipler olası afet durumunda haberleşme ve yardımlar anlamında destek olacaklar. Umuyorum ki mahalle bazında yapılacak bu çalışma tüm ülke geneline yayılır” ifadelerini kullandı.

40.20111112152223.jpg