PKK hedefleri, daha ilk sortilerde nokta atışıyla vurulmaya başlayınca, “Bravo, aferin evladım” diye pilotları tebrik etti. Yüzlerce sortiye ve atılan bombalara, Hakkâri Çukurca’daki hain pusuda şehit düşen askerlerin isimleri verildi.

TÜRK Hava Kuvvetleri’nin terör örgütü PKK’nın yönetim kadrosunun yuvalandığı Kandil Dağı ile Zap bölgesine yönelik hava taarruzlarını, Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Mehmet Erten bizzat yönetip, bölgedeki komuta merkezinden izledi. Harekâtın hassasiyeti nedeniyle, Bandırma’dan gece alçak irtifada hareket yeteneğine sahip ikinci Lantirn filo da Diyarbakır ve Batman’a kaydırıldı. Bu kaydırma operasyonların aralıksız devam edeceğinin göstergesi olarak değerlendirildi. Bu arada önceki akşamdan itibaren yapılan yüzlerce sortiye, Hakkâri Çukurca’daki hain pusuda şehit düşen askerlerin isimleri verildi. F 16’lara yüklenen lazer güdümlü MK 82 ve MK 84 bombalara da şehitlerin isimleri yazıldı.

Sizlerle gurur duyuyoruz

30 Ağustos’ta orgeneralliğe terfi edecek olan Korgeneral Erten, önceki günkü Milli Güvenlik Kurulu toplantısından sonra bölgeye geçerek, hava operasyonlarında en etkili rolü oynayan Batman ve Diyarbakır’daki üsleri ziyaret etti. Erten, Diyarbakır 2’nci Hava Kuvvet Komutanlığı’ndaki“Bölge Savaş Harekât Merkezi”nde operasyonları bir süre yönetti ve PKK hedefleri, daha ilk sortilerde nokta atışıyla vurulmaya başlayınca “Bravo, aferin evladım”dedi. Erten, operasyonlarda havada ve karada görev alan personelini “Çok büyük işler başarıyorsunuz. Sizinle gurur duyuyoruz” diye tebrik etti.

Yarasa ve Pars

Operasyonlara ilişkin bir diğer önemli ayrıntı da Bandırma 6’ncı Ana Jet Üs Komutanlığı’na bağlı gece görüş ve vuruş kabiliyetine sahip “Yarasa” olarak adlandırılan 161’inci Filo’nun da bölgeye kaydırılması oldu. Diyarbakır’daki Pars Filo ile Bandırma’dan gelen Yarasa Filo, PKK yuvalarına sortiler yaparak darmadağın etti.

28 hedef grubu

Genelkurmay Başkanlığı önceki akşam 2’li kol halinde 16 F-16’nın katıldığı hava harekâtı ile ilgili dün şu bilgileri verdi:“Irak’ın kuzeyinde Kandil Dağı, Hakurk, Avaşin-Basyan ve Zap bölgelerinde tespit edilen bölücü terör örgütüne ait 28 hedef grubuna, Türk Hava Kuvvetleri uçakları tarafından 18 Ağustos 2011 Perşembe günü sabah ve müteakiben akşam saatlerinde etkili bir hava harekâtı icra edilmiştir. Görevlerini başarıyla tamamlayan uçaklarımız emniyetle üslerine dönmüşlerdir.

Topçudan 96 hedef

Hava harekâtı ile koordineli olarak aynı bölgelerde tespit edilen 96 hedef de topçu silahları ile yoğun olarak ateş altına alınmıştır. Hava harekâtı ve topçu atışlarında, bölücü terör örgütüne ait olduğu kesin olarak teyit edilen hedefler seçilmiştir. Terörle mücadele kapsamında icra edilen faaliyetlere, askeri ihtiyaçların gereklerine göre yurt içinde ve yurt dışında kararlılıkla devam edilecektir.”

Genelkurmay Kandil Dağı ile sınıra yakın Hakurk bölgesine yapılan ilk hava harekâtına ilişkin görüntüleri dün kamuoyu ile paylaştı. Görüntülere Türk savaş uçaklarının, “Hakurk bölgesinde terörist barınağı ve terörist uçaksavar mevzisi, Kandil Dağı’nda da 2 ayrı malzeme deposu, terörist barınağı, terörist yol kontrol noktası ile yol kontrol noktası ek binasının” nokta atışları ile bombalanarak vurması yansıdı.