Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocağında yaşanan facianın ardından hemen olay yerine intikal eden Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri, mahsur kalanları kurtarmak için gece gündüz çalışıyor.

Soma ilçesine bağlı Eynez bölgesinden geçen hafta salı günü saat 15.00 sularında gelen kötü haber üzerine AFAD'ın yerel ekipleri buraya koştu. İçerdeki yüzlerce madencinin bulunduğunun anlaşılmasıyla bölgeden gelen AFAD ekiplerinin sayısı 2 bin 500'e kadar çıktı. 

Maden sahasında kurulan koordinasyon merkezinin AA ile paylaştığı çalışma görüntü ve fotoğralarına göre, uzmanların galeri krokileri üzerinde yaptığı çalışma sonrası ocağa inen 8-14 kişilik ekipler saatlerce arama çalışması yürüttü.

- AFAD Başkanı Oktay

AFAD Başkanı Fuat Oktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, maden ocağındaki olayın olduğu yere anında müdahele edildiğini, hemen Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu ve AFAD ekiplerinin de çalışmalara başladığını anlattı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve tüm yetkililerin alanda çalışmaya başladığını da aktaran Fuat Oktay, şunları söyledi:

"Hemen koordinasyon merkezimizi oluşturarak göreve başladık. Bütün faaliyetlerin koordine içinde yürümesini, bir kaos yaşanmamasını amaçladık. İlk andan itibaren gerek dışarıda aile yakınlarına barınabilecekleri ve ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri alanlar oluşturduk. Sağlık ekiplerimiz anında gerekli ambulans ihtiyacını karşılamaya başladı. Onlar da arama kurtarma ekipleri gibi ilk anlardan itibaren sahadaydılar. Çalışmaların insani boyutunu da sürdürdük"

Kamuoyunun bilgilendirilmesi konusunda da Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız başkanlığında yapıldığını hatırlatan Oktay, "Sahadaki tüm ekipler bizim. 522 sahada fiilen hizmet veren ekibimiz var bir de güvenlik ve jandarmada anında buradaydılar. Güvenliği kattığımızda 2 bin 300- 2 bin 400 kişilik ekip söz konusu" dedi.

- Kurtarma çalışmaları

İlk etapta kurtarılanların yüzeye daha yakın olanların bulunduğunu ifade eden Oktay, konuşmasını söyle sürdürdü:

"Sonrasında yangının da devam etmesi nedeniyle biraz daha süreç olarak çok daha dikkatli olunması, arama kurtarmadaki arkadaşların da güvenliğinin dikkate alınması gereken bir süreç oldu. Teknik bir çalışma yürütüyoruz. Kesinlikle kaos olmadı. Aldığımız yaralıların hastaneye sevk edilmesi, hayatını kaybedenlerin uygun şekilde defin işlemine kadar geçen sürenin tamamlanması, otopsisine, teşhisine, teslimine kadar yürüyen sürecin yürütülmesi de net şekilde koordine edildi."

Maden ocağa girmeden önce teknik toplantıyla olayı değerlendirdiklerini, arama kurtarma ekibinin de güvenliğini sağlayacak şekilde içerideki alanın temizlendiğini kaydeden Oktay, girilen alanın özelliğine göre ekip ve üye sayısının belirlendiğini dile getirdi. 

Çalışmaların ilk 50-52 saatinde ekiplerin hiç uyumadan ve dinlenmeden çalıştığını anlatan Fuat Oktay, "Tüm arkadaşlarımız sadece dün gece 1-2 saat dinlendi" dedi.