BİR yanda başta ABD, İngiltere, Fransa ve Ortadoğu ülkeleri olmak üzere Suriye dışından gelen Beşar Esad karşıtı muhalifler, bir yanda Suriye’den gelen Esad yanlıları... “Suriye İçin Değişim” konferansı Antalya’yı karıştırdı. Birbirine yakın iki otelde kalan gruplar gösteri düzenlerken, Türk polisi geniş güvenlik önlemleri aldı.
 
Sürgündeki 300 rejim karşıtının katıldığı konferans, gösterilerde yaşamını yitirenler için Fatiha okunduktan sonra, Suriye Ulusal Marşı’nın söylenmesiyle başladı. Ölenlerin görüntülerinin yer aldığı film gösterilirken muhalifler hep bir ağızdan “Suriye’ye özgürlük” sloganları attı.
 
Konuşmacılar, Suriye’de “diktatörlük” olarak nitelendirdikleri rejimin değişmesi gerektiğini, önceki gün genel affa imza atan Beşar Esad’ın çok geç kaldığını ifade ettiler. Rejimin değişmesi ve Esad’ın Lahey’de yargılanması talep edildi. Birlik mesajları veren muhaliflerin Kürtler, Müslüman Kardeşler, liberaller, işadamları, gençler ve aşiret liderleri olarak farklık masalarda gruplar oluşturarak yemek yedikleri gözlendi.
 
PKK’lılar da mı bırakılacak
 
Havalimanından otobüslerle konferansın yapıldığı otele gelen bazı muhaliflere ise Antalya’da turist olarak bulunan Beşar Esad yanlıları tepki gösterdi. Pankartlar açarak Esad lehinde slogan atan rejim yanlıları arasında Suriye İstihbarat teşkilatı Muhaberat’ın elemanlarının da olduğu ileri sürüldü. Polis olaylar büyümeden müdahale ederek göstericileri muhaliflerden uzaklaştırdı. Rejim yanlılarının, kendi otellerinden 1.5-2 km ötedeki Esad yanlılarının bulunduğu otele yürümeleri de engellendi.
 
Önceki gün Esad’ın imzaladığı af kararının ardından dün yüzlerce siyasi tutuklunun salıverildiği öğrenildi. Bırakılacaklar arasında PKK’lıların da olduğu iddia edildi. Rastan kentinde güvenlik güçlerinin muhaliflere yönelik operasyonunda ise 41 kişi öldü.
hürriyet