Aydın Ticaret Odası (AYTO) Meclis Başkanı Mahmut Çağlayan, Aydın"ın önemli bir tarım potansiyeline sahip olduğunu ve oda olarak bu potansiyele katkı sağlamak için çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Aydın Valiliği, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) ve AYTO işbirliği ile "Sert Kabuklu Meyveler Enstitüsü" kurulacak” dedi.
Aydın"ın mevcut tarım potansiyeli bakımından Türkiye"nin önde gelen illerinin başında geldiğine işaret eden AYTO Meclis Başkanı Mahmut Çağlayan, AYTO olarak il genelinde organize tarım bölgelerinin kurulmasını için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Mevzuat ve yer tahsisinde yaşanan sorunlar nedeniyle projelerin yatırıma dönüşemediğini ifade eden Çağlayan, “Jeotermal kaynaklarımızdan yararlanarak organik tarım ve havyarcılık projelerini hayata geçirebiliriz. Bu kaynakların kentsel ısıtmada, tarımsal ısıtmada ve sağlık turizminde kullanılması; katma değer olarak önce Aydın ekonomisine sonra da ülke ekonomisine başta enerji açığı olmak üzere çok büyük bir katkı sağlayacaktır. Bunun kullanılması için enerji sektörleri, tarım ve turizm sektörleri ve kentsel ısıtma anlamında çalışmalarımız var” diye konuştu.
Aydın ekonomisine katkı sağlayabilmek için ADÜ ile de çok önemli projeler üzerinde çalışmalar yaptıklarına değinen Çağlayan, “Aydın"daki tarımsal faaliyetlere katkı sağlayabilmek için üniversitemizle birlikte başlattığımız projelerden biriside zeytin fidanı yetiştirme ve geliştirme çalışmalarıdır. Bu kapsamda bu güne kadar 40 bin delice zeytini kendilerine teslim ettik. Bunları aşılamak suretiyle Aydın ilinin en dayanıklı ve en önemli memecik zeytin fidanı elde edilecek. 40 bin zeytin fidanı Aydın halkına önümüzdeki sezonda üreticilere verilecektir. Bu fidanlar hem Aydın çiftçisine hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
SERT KABUKLU MEYVELER ENSTİTÜSÜ" KURULACAK
Aydın"ın sembol ürünleri olan incir, kestane ve ceviz gibi ürünlerin ekonomik değer olarak kullanılması içinde projeler hazırladıklarının altını çizen Mahmut Çağlayan, şunları söyledi: “Bu ürünler Türkiye"de en çok ilimizde yetiştirmektedir. Bu ürünlerin yetiştirilmesi ve pazarlanmasında bazı sorunlar yaşanıyor. Bu sorunlara kalıcı çözüm üretmek için Aydın Ziraat Odası ile yürütülen görüşmeler sonucunda Aydın"da "Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitüsü" kurulmasının uygun olacağı kararına vardık. Bu konuyu ADÜ Senatosuna ilettik. Bu çalışmalarımızın sonunda Aydın Valiliği, ADÜ ve AYTO işbirliği ile "Sert Kabuklu Meyveler Araştırma Enstitüsü" kurulması için çalışmalara başladık. Valimiz bu konuda plantasyon için gerekli olan yeri temin edecektir. Tabi ki bunlar ayrı ayrı ortamlarda olacak. Örneğin kestanenin hangi fidanları da öyle ortamlarda üretimi yapılacaktır. Bunların alt yapılarını oluşturacağız. Öğretim görevlilerimizin köylülerle yapacağı çalışmaların fiziki yapısını gerçekleştireceğiz. En dayanaklı fidan türlerini geliştirmek suretiyle gelecek kuşaklara Aydın"ın sembolü´ne ürünlerini aktarmış olacağız. Hem de tarımsal ekonomimize ciddi bir katkı sağlamış olacağız”