Kursa farklı üniversitelerin Ziraat, Eczacılık, Veteriner, Fen Edebiyat fakültelerinden ve özel sektörden olmak üzere toplam 22 kursiyer katıldı.

Kurs süresince kısa teorik bilgilendirme sunumları sonrasında pratik uygulamalar gerçekleştirilirken, merkez kapsamında benzer kursların düzenlenmesine ağırlık verileceği, merkezin faaliyet alanlarına yönelik çalışan araştırıcı ve teknik personele ağırlıklı olarak uygulama içeren kurslarla deneyim kazandırılacağı ve bu şekilde ülkedeki nitelikli eleman ihtiyacının karşılanacağı belirtildi.

"ADÜ TARBİYOMER'İN AMAÇLARI"
Proje kapsamında oluşturulan ADÜ-TARBİYOMER’in amaçları şu şekilde sıralandı. Biyoteknoloji, moleküler genetik ve tanı, bitki doku kültürü, gıda güvenliği, yem güvenliği alanlarında planlanmış araştırmalarda kullanılacak entegre bir laboratuar oluşturmak. Bitkisel ve hayvansal hastalık etmenlerinin moleküler tanılarının yapılabilmesi ve çevreye dost alternatif hastalık mücadele yöntemlerinin geliştirilmesi için biyoteknolojiyi AR-GE faaliyetlerinde kullanmak. Gıda güvenliği ve kalitesi ile fonksiyonel gıda-yem üretimine yönelik fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal analizlere dayalı AR-GE çalışmaları yapmak. Yörenin ya da bölgenin önemli bitki türlerinde genetik özelliklerin belirlenmesi, ıslahı ve seçilen üstün genotiplerin doku kültürü ile hızlı ve klonal olarak çoğaltmasına yönelik AR-GE çalışmaları yapmak ve çiftlik hayvanlarında, verim özelliklerine yönelik genlerin tespiti ve ıslah programlarına entegrasyonuna yönelik araştırmalar yapmak.

PROJENİN GEÇMİŞİ
Adü Ziraat Fakültesi’nden 9, Tıp Fakültesi’nden 2, Veteriner Fakültesi’nden 1 olmak üzere toplam 12 araştırıcı tarafından hazırlanarak 2009 yılında Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarlığına (şimdiki adıyla Kalkınma Bakanlığı) sunulan ve 5 milyon TL destekle 2010 yılında devreye giren “Tarımsal Biyoteknoloji ve Gıda Güvenliği Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) Merkezi” isimli araştırma altyapı projesi kapsamındaki çalışmalar hızla devam ediyor. Bu proje ile oluşturulan altyapının kurumsal bir yapı kazanması için DPT’nin talebi ile “Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji ve Gıda Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ADÜ-TARBİYOMER)” isimli merkez kurulmuş, Merkezin müdürlüğünü şu anda proje ekibinden Doç. Dr. İbrahim Cemal yürütüyor.

Proje kapsamında, Adnan Menderes Üniversitesi Güney Yerleşkesi içinde her türlü teknolojik donanıma sahip 1200 m2 kapalı alan içeren 2 katlı modern bir laboratuar ve idare binası inşa edildi. Bu proje kapsamında yapılandırılan laboratuarlar, “Tarımsal Biyoteknoloji Birimi” ile “Gıda ve Yem Güvenliği Birimi” olmak üzere iki ana kısımdan oluşuyor. Tarımsal Biyoteknoloji Birimi ise “Moleküler Genetik ve Tanı”, “Bitki Doku Kültürü” ve “Hayvancılıkta Üreme Biyoteknolojileri” olmak üzere üç alt üniteden oluşmakta. Binada yer alan değişik amaçlı 11 adet laboratuar kapsamında kullanılacak laboratuar cihazlarının büyük bir çoğunluğu satın alındığı ve bunların bir kısmı kullanılmaya başlandığı belirtildi.

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg

20120528aw000269_02.jpg20120528aw000269_03.jpg