ADÜ enstitülerinden Sosyal Bilimler Enstitüsü (SBE), bu yıl YÖK’ten alınan onay ile otuzar kontenjanlık Uluslararası İlişkiler ve İşletme Tezsiz Yüksek Lisans programlarını açıyor. Böylece enstitüdeki Lisansüstü programlarının sayısı 7 Doktora, 17 Tezli Yüksek Lisans ve 3 Tezsiz Yüksek Lisans rakamlarına ulaştı. 
Tezsiz Yüksek Lisans programları, üniversite dışında çalışan ve mevcut işinde kariyerlerini ilerletmek isteyenler için kendilerini geliştirme adına iyi bir fırsat niteliği taşıyor. Akademik kariyer yapmak isteyenler için açılan Tezli Yüksek Lisans programlarında aranan şartlar, başka kurumlarda çalışanların da katılabilmesi için Tezsiz Yüksek Lisans programlarında daha makul düzeyde tutuluyor. Bu programlara başvuru tarihleri 1 - 15 Ağustos 2011 olarak belirlendi.
ADÜ Sosyal Bilimler Enstitü’nde yeni açılan Uluslararası İlişkiler ve İşletme Tezsiz Yüksek Lisans programlarına başvurmak için dört yıllık fakülte veya yüksekokul programlarının herhangi birinden mezun olmak yeterli oluyor. Uluslararası İlişkiler ve İşletme Tezsiz Yüksek Lisans programlarının dersleri Cumartesi ve Pazar günleri Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dersliklerinde yürütülecek. Uluslararası İlişkiler Tezsiz Yüksek Lisans Programının normal eğitim süresi iki dönem iken, İşletme Tezsiz Yüksek Lisans Programının normal eğitim süresi üç dönem olacak.
Açılan iki yeni program ile Aydın ile çevre illere hitap edeceklerini belirten Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Doç. Dr. Selçuk Çolakoğlu, ADÜ SBE’nin marka değerini artırarak Aydın genelini hatta Ege Bölgesi’ni kapsayacak şekilde çalışmalarını yürüttüklerini dile getirdi. Tezsiz Yüksek Lisans sayesinde kariyerde yükselme fırsatı sağladıklarını kaydeden Çolakoğlu, “Üniversitelerin bulunduğu illerdeki diğer kurum ve kuruluşlarla bütünleşmesine önem veren ADÜ, açmış olduğu bu Tezsiz Yüksek Lisans programlarında Türkiye genelinde istenen ortalama ücretin yarısından daha az bir harç ücreti talep etmektedir. SBE’deki Tezsiz Yüksek Lisans programlarının dönemlik harç ücreti 1.550 TL’dir” dedi.