Uzun süredir yayınlanması beklenen Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Romanlar Uygulama Ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği 5 Nisan 2011 tarih ve 27896 sayıyla yürürlüğe girdi.
Sorumluluğunu Doç. Dr. Didem Evci Kiraz’ın yürüttüğü ADÜ’de kurulan bir komisyon tarafından çalışmalara başladı. Merkezin amacı Romanların yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor. Merkezin amacı hakkında bilgi veren Doç Dr. Evci Kiraz “Kısa, orta ve uzun vadeli planlar çerçevesinde çalışmalar yapacak olan merkez Romanların yaşam kalitesini artırmak, sağlıklı yaşam ortamları sağlamak ve geliştirmek, sosyal-ekonomik-çevresel sorunlarını tespit etmek, çözümler üretmek, insan hakları bilincinin geliştirilmesi, kültür ve dil araştırmaları yapmak üzere yerel yönetimler, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör, sivil toplum örgütleri ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde bilimsel araştırmalar, uygulamalar yapmak ve sosyal uyum projeleri geliştirmek, çalışmaların sonuçlarını yayımlamak ve paylaşmaktır” dedi.
Merkezin faaliyet alanlarının arasında; Romanlar konusunda bilimsel araştırma, inceleme ve yayın yapmak, bu nitelikteki çalışmaları koordine etmek, teşvik ve desteklemek amacıyla ulusal, uluslararası kurum ve kuruluşları harekete geçirmek, Romanlar ile ilgili konularda sektörler arası planlama, şehir, bölge ve ülke düzeyinde ortaklık, toplum katılımı, veri kayıt sistemi kurulması, izleme ve değerlendirme, eğitim ve danışmanlık konularında hizmetler vermek olduğu belirtildi.
Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile birlikte ADÜ Rektörlüğü tarafından müdür, müdür yardımcıları atanacağı ve çalışmalara bu şekilde devam edileceği belirtildi.